2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújul Győr környékének hulladékkezelése

Mintegy 1,3 milliárd forint saját forrásból fejleszti a szelektív hulladékgyűjtési rendszert 112 hozzá tartozó településen a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a következő két-három évben.

Sági Géza, a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a tíz évvel ezelőtt bevezetett szelektív gyűjtési rendszer egykor mintaprojekt volt az országban, azonban a megnövekedett mennyiség és a szét nem válogatott hulladék miatt a rendszert át kell alakítani.

„Komplex, mélybe nyúló változásokat” szeretnének végrehajtani a hulladékgazdálkodási rendszerben, mert az elmúlt években a gazdasági növekedés és a munkaerőpiaci viszonyok változása miatt jelentősen megnőtt a hulladék mennyisége.

– tette hozzá Borsi Róbert, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A fejlesztés első lépéseként hat településen – Abda, Öttevény, Kunsziget, Ikrény, Börcs és Mosonszentmiklós – minden házhoz egy 240 literes gyűjtőedényt helyeznek ki, amelyekbe a fém-, a műanyag- és a papírhulladékot lehet gyűjteni. A jelenlegi kapacitás mellett e hat település szelektív hulladékát egyelőre kézzel fogják válogatni a sashegyi hulladéklerakóban, ahol várhatóan jövő nyár végére építik meg a válogatógépet, amellyel a válogató kapacitása megnő.

A fejlesztés keretében készült egy applikáció is, hulladék112 elnevezéssel, amelyet a lakosság iOS- és Android-rendszerre tud letölteni.

Fotó: play.google.com

A jelenleg tesztjelleggel működő telefonos alkalmazáson keresztül meg lehet nézni, hogy hol van hulladékgyűjtő sziget vagy hulladékudvar, be lehet jelenteni a zugszemetet, a hulladékgyűjtő szigetek telítettségét, és információt lehet kapni arról, ha változik a házhoz menő ürítési rendszer.

A győri Széchenyi István Egyetemmel együttműködésben emellett azt is vizsgálják, hogyan lehetne optimalizálni a hulladékgyűjtő autók útvonalait. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam