2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha kerülné a mikroműanyagot, válassza a csapvizet!

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a magyar csapvíz nem tartalmaz mikroműanyagot, mert a felszín alatti vízforrásokból származik, ahova nem kerülhetnek szennyezők.

A magyar ivóvíz mikroműanyag-tartalmára vonatkozóan nem érhetők el adatok, ezért Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közérdekű adatigényléssel próbált erről információhoz jutni. Válaszában az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is azt közölte, hogy nincsenek ilyen méréseik – írja az Infostart.

Pontos mérési módszer híján a Magyar Víziközmű Szövetség sem rendelkezik ilyen adatokkal – mondta el az InfoRádiónak nyilatkozva Nagy Edit, a szervezet főtitkára, hangsúlyozva, hogy a magyar csapvízbe nem kerülhet se műanyag, se más szennyeződés.

„Magyarországon 96 százalékban mélységi, felszín alatti vizeket használunk. Ezeknek a forrásoknak a nagy része ráadásul védett vízbázis. Ahogyan más sem, így a mikroműanyag sem tud oda lejutni.”

Egzakt vizsgálati módszerek nemcsak Magyarországon, hanem egyelőre a világon sem léteznek. Most jutottunk el odáig, a probléma felvetődése után, hogy az analitika egyáltalán elkezdjen ezzel foglalkozni. Leginkább csak találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy miben és mennyi a mikroműanyag – fogalmazott a szakember.

Fotó: pixabay.com

Knisz Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának tudományos munkatársa szerint azonban a szennyezők a felszín alatti vizekbe is leszivároghatnak:

„Valóban sokkal kevésbé érintettek a felszín alatti vizek, de a vizsgálatok azt mutatják, hogy megtalálhatók ott is a szennyeződések. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az ivóvízben a tisztítás során ezeknek a viszonylag alacsony koncentrációban megtalálható szennyezőknek a mennyisége tovább csökken.”

Knisz Judit hangsúlyozta, a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer Magyarországon. A palackozott italokból bizonyítottan sokkal több mikroműanyag kerül az emberi szervezetbe.

Állatkísérletek szerint a részecskék bélproblémákat okozhatnak, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének friss jelentése szerint azonban az ivóvízben található mikroműanyagok egyelőre nem tűnnek veszélyesnek az emberi egészségre.

Neked ajánljuk
Górcső alatt a műanyag újrahasznosításával kapcsolatban elért hazai eredmények A szépségipar többször támaszkodik a plasztikra, mint gondolnánk Csomagolóanyagból vagy eldobált szatyrokból készülhetnének a jövő ruhái Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam