2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar nőnek köszönhetően tisztulhat meg Mumbai tengerpartja

Zsuzsa a férje miatt költözött Indiába, most családjával és több száz önkéntessel hetente szedi a szemetet a tengerparton – csapatával mára nagyjából 55 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze. 

Ferrao Zsuzsa indiai férjével és két kisgyerekükkel heti rendszerességgel szervez szemétszedő és újabban faültető akciókat a környékükön, Mumbai egyik külvárosában, egyre több önkéntes részvételével – derül ki a szeretlekmagyarorszag.hu portálon megjelent interjúból.

A kezdetekkel kapcsolatban Zsuzsa elmondta: évekkel ezelőtt, egy családi séta alkalmával fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy a férje gyerekkorában még „érintetlen és ragyogóan tiszta” tengerpartot meg kéne tisztítani a mindent elborító műanyaghulladéktól.

Fotó: Vasai Beach Cleaners/facebook.com

Először csak magukban gyűjtötték a szemetet, de mikor a Facebookon közzétett felhívásaikról a helyi média is beszámolt, egyre többen csatlakoztak hozzájuk:

A mai napig mintegy 2000 önkéntes – idősek, fiatalok, családok, egyesületek, helyi sportcsapatok, természetbarátok – részvételével körülbelül 55 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze.

„Volt amikor csak egyedül mentünk, máskor 60-70 ember csatlakozott hozzánk, de olyan is előfordult, hogy ötszáz. Az első 4-5 hónap sok sikerrel zajlott, aztán persze csökkent az emberek lelkesedése” – mondta el Zsuzsa, aki szerint „a lakását, a háza környékét, megjelenését minden indiai maximálisan tisztán tartja, azonban sajnos a közterületekre ugyanez nem jellemző”.

Ugyanakkor tapasztalatai szerint főleg az új generációknál lassan terjedőben van a szemeteléssel kapcsolatos tudatosság, és a műanyagmentes élethez, illetve – részben a nagy szegénység miatt – a hulladékok hasznosulásához is jók a feltételek az ázsiai országban.

Láng Dávid interjújából számos érdekes részletet tudhatunk meg arról, milyen környezeti kihívásokkal néz szembe India lakossága, és milyen lehetőségeik vannak a fenntartható mindennapok megvalósítására.

Neked ajánljuk
Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Három éve szállt szembe Kenya a plasztikszatyrokkal. Mik a tanulságok? Néhány üzletében bevezeti a használt étolaj visszavételét az ALDI A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam