2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi történik a csomagolási hulladékkal ma Magyarországon?

Bár térségenként, illetve közszolgáltatónként változhat, hogy pontosan mi történik az összegyűjtött hulladékunkkal, a különválogatott szemét összeöntésétől nem kell tartanunk.

Magyarországon térségenként, illetve közszolgáltatónként változhat, hogy mi történik a vegyes vagy szelektíven gyűjtött háztartási hulladékkal, azonban a szelektíven gyűjtött hulladék szinte minden esetben valamilyen válogatási rendszerbe kerül – mondta el az elelmiszeripar.hu portálnak a területtel foglalkozó szakértő.

Ezután a kiválogatott hasznosítható anyag (pl. tiszta alumínium, PET) hasznosításra kerül, a válogatási maradék pedig további kezelésre, ártalmatlanításra, mivel

a lakosságtól származó, szelektíven gyűjtött hulladék nagyon „szemetes”, nem ritka, hogy a hasznosítható anyag aránya az ötven százalékot sem éri el.

Ez elsősorban a nem megfelelő gyűjtés, a lakossági tudatosság hiányára vezethető vissza. A szakértő megnyugtatott ugyanakkor, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékok „összeöntése” csak városi legenda, amelynek korábban lehetett alapja, de ma már az egyes elkülönített hulladékokért többnyire önálló gyűjtőjárat megy, tehát más jármű, más időpontban szállítja el őket.

Érdemes rászánni az időt Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Egy esetben kerül bele elkülönítetten gyűjtött hulladék a vegyes hulladékba: ha annyira szennyezett, hogy a teljes szállítmányt tönkretenné.

Az összegyűjtött szelektív hulladékot tehát kiválogatják, majd az értékes része hasznosítási engedéllyel rendelkező cégekhez kerül, feltéve, hogy éppen van piaca az anyagnak, vagyis megéri hasznosítani. Ha nem ez a helyzet (mint ahogy ez ma itthon gyakran a rögvalóság), akkor legfeljebb egy évig lehet ezeket tárolni, utána kezelni  kell.

Az ételmaradékkal erősen szennyezett hulladék nem újrahasznosítható!

Ugyanakkor a mosás és tisztítás művelete sok esetben nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkezik, mint ha energetikai hasznosítására kerülne ugyanaz a hulladék. Tovább bonyolítják a helyzetet a lebomló műanyagok: ha ezeket nem gyűjtjük (és kezeljük) a normál műanyagoktól elkülönítve (márpedig Magyarországon ma ez a helyzet), akkor a két típus összekeveredése ellehetetleníti az újrafeldolgozást.

A hazai hulladékgazdálkodási rendszer működési problémái jórészt a befagyasztott bevételek és a lényegesen megnövekedett költségek növekvő különbségére vezethetők vissza – tette hozzá a szakértő: veszteségből nehéz olyan rendszert működtetni, amely a folyamatosan növekvő igényeknek, környezettudatosságnak maradéktalanul eleget tud tenni.

Neked ajánljuk
Tengeri szivacsok segíthetnek a műanyagszennyezés felmérésében Két pályázati konstrukcióban indul a Tisztítsuk meg az országot! projekt Elektromos hulladék művészi elrendezésben Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: elelmiszeripar.hu
Vissza
Hírfolyam