2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élelmiszermentő város lett Debrecen

A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesülettel és a városi karitatív testülettel együttműködve az önkormányzat szeretné, ha minél több helyi kereskedő, termelő és áruház csatlakozna a kezdeményezéshez, és minél több, az akcióban megmentett pékárut, húsárut, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és egyéb ennivalót juttathatnának el a rászorulóknak.

Debrecen „élelmiszermentő város” lett – mondta Széles Diána, a város szociális területet felügyelő alpolgármestere csütörtökön, amikor a Hajdúsági Sütödék telephelyéről útnak indították az első városi élelmiszermentő adományt a családok helyi átmeneti otthonába és a hajléktalanok menedékhelyére.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az adományok elszállítása előtt elmondta, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.

A „Debrecen, az élelmiszermentő város” kezdeményezés legfőbb célja, hogy az emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszer-felesleg ne a szemétbe kerüljön, hanem a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával összegyűjtsék és kiosszák a rászorulók között.

Örömét fejezte ki amiatt, hogy a kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a Hajdúsági Sütödék Zrt., amelynek különféle ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó „okostermékcsaládja” felajánlásával a rászorulók egészségmegőrzéséhez is hozzájárul.

Fotó: Papp László/facebook.com

Szántó László, a megyei élelmiszerbank egyesület elnöke jelezte: eddig 11 áruházból szállították el rendszeresen a rászorulóknak a felajánlott élelmiszereket, most ebbe a folyamatba kapcsolódhatnak be az élelmiszerlánc további szereplői.

Tavaly 500 tonna élelmiszert mentettek meg ilyen formában, az új programmal ez a mennyiség lényegesen nőhet a jövőben.

Számításaik szerint a megtermelt élelmiszerek 30 százaléka kerül a szemétbe jelenleg, ezt az arányt szeretnék lényegesen csökkenteni. Az önkormányzat 3,5 millió forint támogatással segíti az „élelmiszermentő város” program működését.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam