Élelmiszermentő város lett Debrecen
A Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank Egyesülettel és a városi karitatív testülettel együttműködve az önkormányzat szeretné, ha minél több helyi kereskedő, termelő és áruház csatlakozna a kezdeményezéshez, és minél több, az akcióban megmentett pékárut, húsárut, zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és egyéb ennivalót juttathatnának el a rászorulóknak.
Debrecen „élelmiszermentő város” lett – mondta Széles Diána, a város szociális területet felügyelő alpolgármestere csütörtökön, amikor a Hajdúsági Sütödék telephelyéről útnak indították az első városi élelmiszermentő adományt a családok helyi átmeneti otthonába és a hajléktalanok menedékhelyére.
Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az adományok elszállítása előtt elmondta, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik.
A „Debrecen, az élelmiszermentő város” kezdeményezés legfőbb célja, hogy az emberi fogyasztásra még alkalmas élelmiszer-felesleg ne a szemétbe kerüljön, hanem a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával összegyűjtsék és kiosszák a rászorulók között.
Örömét fejezte ki amiatt, hogy a kezdeményezéshez elsőként csatlakozott a Hajdúsági Sütödék Zrt., amelynek különféle ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmazó „okostermékcsaládja” felajánlásával a rászorulók egészségmegőrzéséhez is hozzájárul.

Szántó László, a megyei élelmiszerbank egyesület elnöke jelezte: eddig 11 áruházból szállították el rendszeresen a rászorulóknak a felajánlott élelmiszereket, most ebbe a folyamatba kapcsolódhatnak be az élelmiszerlánc további szereplői.
Tavaly 500 tonna élelmiszert mentettek meg ilyen formában, az új programmal ez a mennyiség lényegesen nőhet a jövőben.
Számításaik szerint a megtermelt élelmiszerek 30 százaléka kerül a szemétbe jelenleg, ezt az arányt szeretnék lényegesen csökkenteni. Az önkormányzat 3,5 millió forint támogatással segíti az „élelmiszermentő város” program működését.