2020. szeptember 30., Jeromos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalifornia, a műanyag-szabályozás amerikai úttörője

Kalifornia lehet az első amerikai szövetségi állam, amely szigorú tiltást vezet be az egyszer használatos műanyagokra.

2018 fontos változásokat hozott a hulladékkezelés globális kérdésében. Ez volt az az év, amelytől Kína már nem veszi át a világ szemetét. Ez különösen érzékenyen érintette az Egyesült Államokat, amely addig naponta 4000 konténernek megfelelő hulladékot küldött oda – írja a Quartz elemzése alapján az Origo.

Csakhogy Kínába küldött szállítmányok jelentős részében válogatás nélkül állt az egyszer használatos műanyag, az üveg és a papír, amivel a korábban még egyáltalán nem is olyan finnyás Kína sem tudott, illetve akart bármit is kezdeni.

Ezek a változások és a 2018. január 1-jén hatályba lépett kínai hulladékimport-tilalom különösen érzékenyen érintette Kalifornia államot, mely addig az újrahasznosítható hulladékának kétharmadát Kínába küldte. Azóta az amerikai szemét vagy a lerakókban, vagy az égetőkben köt ki – egyik sem környezetbarát megoldás.

Mi lesz veled, hulladék? Forrás: ABC7 News Bay Area/youtube.com

Értesülések szerint Kalifornia drákói szigorításra készül, és 2030-ra betiltaná valamennyi termékcsomagolásoknál alkalmazott, egyszer használatos műanyag gyártását és értékesítését.

Az új rendelkezés értelmében a Kaliforniában gyártott vagy ott értékesített, egyszer használatos műanyag csomagolás mennyiségének 75 százalékát újrahasznosításba kellene csatornázni, illetve újrahasznosíthatóvá tenni, vagy gondoskodni arról, hogy azok ne kerüljenek a földekre, illetve a szemétlerakókba. 

Fotó: Airman Daniel Lile/U.S. Air Force photo

A tervezett változások a palackozott italokat is érintik: esetükben 2035-re 75 százalékos műanyag-újrahasznosítási arányt írnának elő.

Az új rendelkezések tervezetei már a kormányzó asztalán vannak, kérdés azonban, rákerül-e azokra az aláírás még az erre rendelkezésre álló határidőn belül. A kezdeményezésnek ugyanis vannak ellenlábasai. Egy dél-karolinai cég, a Novolex például komoly erőfeszítéseket tesz a közösségi médiában azért, hogy kétségeket támasszon a Kalifornia államban élőkben a tervezetek iránt.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam