2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyagfüggőségünk nyomai örökre velünk maradhatnak

Ahogy az egykor élt növények pollenjei és az ősi állatok csontjai esetében, a tengeri üledék az ember mértéktelen műanyaghasználatáról is pontosan tudósít majd.

A Scripps Institution of Oceanography hajójának segítségével vett üledékmintában pontosan nyomon lehet követni, hogyan növekedett meg az elmúlt évtizedekben a természetbe jutó műanyag mennyisége – számolt be a kaiforniai San Diego Egyetem  kutatásáról az sg.hu.

A 2010-ben vett minta az 1834-es esztendőig visszamenőleg ad képet a tengerek szennyezéséről. A műanyag csak a tömeggyártás megjelenésével, a második világháborút követően terjedt el széles körben – ez a fejlemény szépen ki is rajzolódik a minta összetételéből:

az 1945 után keletkezett rétegekben pontosan nyomon követhető a felhalmozódás növekedése, amit jól jellemez, hogy a plasztik mennyisége minden 15 évben megduplázódott.

A kutatók szerint azonban nem az aprózódással keletkező mikroműanyagok, hanem a műszálas textilekből származó finom szálak bizonyultak jelentősebb szennyezőnek: a mintában található műanyag 67 százaléka ezekből került a tengerbe.

Műanyaggal borított tengerpart Malajziában Fotó: Kurniasan/Wikimedia Commons

Ez az információ a szennyezés elleni küzdelem nehézségeire is rávilágít: míg az egyszer használatos műanyagok betiltásáról egyre több országban születik döntés, a műszálas textíliák visszaszorítása minden bizonnyal sokkal több nehézséggel és ellenállással járna.

Neked ajánljuk
A talajt is elborítják a mikroszálak Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Lelkes fiatalok adhatnak választ a globális vízválság kihívásaira Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam