Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 7., Herman
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyagfüggőségünk nyomai örökre velünk maradhatnak

Ahogy az egykor élt növények pollenjei és az ősi állatok csontjai esetében, a tengeri üledék az ember mértéktelen műanyaghasználatáról is pontosan tudósít majd.

A Scripps Institution of Oceanography hajójának segítségével vett üledékmintában pontosan nyomon lehet követni, hogyan növekedett meg az elmúlt évtizedekben a természetbe jutó műanyag mennyisége – számolt be a kaiforniai San Diego Egyetem  kutatásáról az sg.hu.

A 2010-ben vett minta az 1834-es esztendőig visszamenőleg ad képet a tengerek szennyezéséről. A műanyag csak a tömeggyártás megjelenésével, a második világháborút követően terjedt el széles körben – ez a fejlemény szépen ki is rajzolódik a minta összetételéből:

az 1945 után keletkezett rétegekben pontosan nyomon követhető a felhalmozódás növekedése, amit jól jellemez, hogy a plasztik mennyisége minden 15 évben megduplázódott.

A kutatók szerint azonban nem az aprózódással keletkező mikroműanyagok, hanem a műszálas textilekből származó finom szálak bizonyultak jelentősebb szennyezőnek: a mintában található műanyag 67 százaléka ezekből került a tengerbe.

Műanyaggal borított tengerpart Malajziában Fotó: Kurniasan/Wikimedia Commons

Ez az információ a szennyezés elleni küzdelem nehézségeire is rávilágít: míg az egyszer használatos műanyagok betiltásáról egyre több országban születik döntés, a műszálas textíliák visszaszorítása minden bizonnyal sokkal több nehézséggel és ellenállással járna.

Neked ajánljuk
A magyar vizekben is egyre több a mikroműanyag Közadományozásból gyűlt össze a folyómentő teherautó Kárpátalján A tudomány válaszai az emberiség vízproblémájára Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: sg.hu
Vissza
Hírfolyam