2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nemzetközi lépések a Tisza védelmében

A tiszai PET Kupa résztvevői 7 év alatt közel 70 tonna szennyező anyagtól mentesítették a folyót. Ahhoz azonban, hogy a helyreállított területeket ne szennyezze be újabb műanyagáradat, a Tisza menti országok együttműködése szükséges.

Az első feladatok közé tartozik a hulladékhelyzet pontos feltérképezése a folyó teljes hosszában, és a folyó menti közösségek szemléletének formálása. Erre kapott most egyedülálló lehetőséget a Természetfilm.hu Egyesület környezetvédelmi kezdeményezése, a tiszai PET Kupa – derül ki a szervezet közleményéből.

A tiszai PET Kupa szervezőségének három tagja 2019. szeptember 17-én, ünnepélyes keretek között vehette át a „Tiszta víz, boldog Tisza” projekt megvalósítására az International Investment Banktől (IIB) elnyert 50 000 eurós támogatást.

A Tiszai PET Kupa Admiralitásának három tagja (balról jobbra), Molnár Attila Dávid, Doró Viktória és Hankó Gergely a támogatást szimbolizáló csekkel az International Business Forum „Partnerships for Greater Development Impact” című rendezvényén Fotó: petkupa.hu

A Tisza Ukrajnában ered, Romániát és Szlovákiát érintve folyik át Magyarországon.
Szerbiában torkollik a Dunába, amely Románián keresztül a Fekete-tengerbe vezeti a Szőke Folyó vizét. Épp ezért a projekt eredményei pozitívan hatnak majd ezen országok folyó menti természeti értékeinek és élővilágának védelmére és a területen élők szemléletére is.

„A  »Tiszta víz, boldog Tisza« projekt lehetőséget ad arra, hogy feltérképezzük a Tiszát a forrástól a Dunáig, 5 ország mentén, miközben kutatásokat, méréseket végezhetünk”

– mondta el köszönőbeszédében Hankó Gergely hulladékgazdálkodási szakember, a projekt koordinátora és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője.

A projekt másik fontos eleme a szennyezett pontok feltérképezését követően a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációjának fejlesztése és a honlap,
illetve egy új applikáció interaktívvá tétele lesz. A honlap oktatási és szemléletformálási célokat fog szolgálni, gyakorlati tippeket és megoldásokat felvonultatva a hulladékcsökkentéshez, az ingyenes applikáció pedig a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását fogja segíteni a természetvédelembe.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Fontos kérdések dőlnek el a közeljövő uniós mezőgazdaságára nézve A jövő útja napelemmel van kirakva
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam