2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy alkalmazás oldhatja meg Zimbabwe hulladékproblémáit

Az ország rendkívül súlyos gazdasági válsága közepette a kormánynak hatalmas falat az utcák tisztán tartása – a fővárosban havonta keletkező mintegy 30 000 tonna hulladéknak csak a kétharmadát képesek elszállítani.

Hararéban, Zimbabwe fővárosában rothadó szemét bűze száll az utcákon. Bár a kukákat elvileg hetente ürítik, van, hogy négy hétig is ott áll a hulladék. A lakosok ezért kénytelenek a sötétség leple alatt megszabadulni tőle, mégpedig úgy, hogy elviszik az otthonuk közeléből, és ott hagyják az utcán –  írja a Reuters alapján a Kitekintő.

A magánszektor azonban segítséget nyújthat, mégpedig egy új mobilalkalmazás finanszírozása révén.

A Clean City Africa helyi hulladékkezelő vállalat digitális szolgáltatása egy népszerű alkalmazáson keresztül működik, amely összekapcsolja a háztartásokat és a munkahelyeket a magánkézben lévő hulladékgyűjtő cégekkel.

Hararei utcakép Fotó: Gary Bembridge/Wikimedia Commons

„A júliusban elindult, Uber típusú szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfél a Vaya Africa elnevezésű alkalmazáson keresztül rendelheti meg és fizetheti ki a szemét elvitelét” – mondta el Lovemore Nyatsine, a Clean City Africa ügyvezető igazgatója.

Ezután a társaság több mint 200 franchise-átvevőjének egyike felveszi az ügyfél szemetét a háza elől, és elszállítja a város egyik hulladéklerakójába.

Nyatsine elmondta: ő azután figyelt fel arra, hogy mennyire nagy a gond, miután tavaly Harare sűrűn lakott külvárosi negyedeiben felütötte a fejét a kolera, amely az Egészségügyi Világszervezet (WTO) adatai szerint legalább 50 ember halálát okozta. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a betegség azután tört ki, hogy az említett külvárosi negyedekben több szennyvízelvezető megrongálódott, és a lakosok által használt kutak vize szennyezetté vált. „A város körül felgyülemlő hulladékhegyek azonban nagy valószínűséggel csak rontottak a helyzeten” – tette hozzá Nyatsine.

Az év végére a szolgáltatást Zimbabwe más városaiba is bevezetik. A vállalat indulása óta több mint 50 illegális hulladéklerakót zártak be a fővárosban. Egy külvárosi lakos szerint a Clean City Africa kezdeményezés kezdete óta jelentősen javult a hulladékgyűjtés.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: kitekinto.hu
Vissza
Hírfolyam