2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tényleg nem jó ötlet mindent műanyagra cserélni...

A parányi műanyagrészecskék környezetbe eregetésében régóta bűnösként ismerjük a kozmetikumokat, a súrlódástól kopó autógumikat, de a műszálas ruhákat is. Egy újabb kutatás a konyhánkban, egész pontosan a teásbögréinkben talált egy komoly szennyezésforrást.

Egyre több teagyártó cég használ papír helyett műanyagalapú teafiltereket, egy friss kutatás szerint azonban több milliárd okunk van arra, hogy ne ezeket használjuk: kiderült ugyanis, hogy forró vízbe téve rengeteg mikroműanyagot juttatnak a teába – írja a Science Alert alapján az Index.

Az Environmental Science & Technology című szaklapban publikált tanulmányban a kutatók négy gyártó műanyagalapú filtereit vizsgálták meg, amiket 10 milliliter 95 fokos vízbe tettek öt percre. A kutatók aztán a filtereket és a vizet is alapos vizsgálatoknak vetették alá, melyekből kiderült, hogy

a filterek komolyan sérültek az áztatást követően, a vízbe pedig rengeteg mikro- és nanorészecske került.

Fotó: Pasi Mämmelä/flickr.com

A kutatók megállapították, hogy a részecskék egyértelműen a filterekből kerültek a vízbe, és azt is meg tudták becsülni, hogy egy csésze tea elfogyasztásával az ember szervezetébe 2,3 millió mikronméretű, és 14,7 milliárd mikronnál is kisebb méretű részecske kerül.

Azt egyelőre a kutatók sem tudják pontosan, hogy a mikroműanyagok hogy hatnak az emberi szervezetre, de a tanulmány alapján a vízibolhákra egyértelműen negatív hatással volt a szennyezett víznek való kitettség.

Neked ajánljuk
ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia Visszaszámláló óra figyelmeztet a globális felmelegedés veszélyeire New Yorkban Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam