Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékfeldolgozás napenergiával

Portugál és spanyol kutatók környezettudatos módszert fejlesztettek ki, amelyben a napenergiát használják föl a városi szemét és a szennyvíztisztító telepek iszapjának szárításához.

A szennyvíz kezeléséből származó iszap és a kommunális hulladék egyaránt nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ami megdrágítja a szállítását és a hasznosítását is.

Az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló Secasol projekt keretében kidolgozott módszer alkalmas a probléma azonnali megoldására: csökkenti az iszap és más hulladék nedvességtartalmát és ezzel a szállítási költséget is, ráadásul a megújuló energiaforrással létrehozott magas hőmérséklet a kórokozók ellen is hatásos:

Forrás: euronews/youtube.com

A megtisztított szennyvíziszap kiválóan alkalmazható a mezőgazdaságban, de ahogy azt az Élő Bolygónkon bemutatott különleges magyar tisztítószer példája is mutatja, nem ez az újrahasznosítás egyetlen lehetséges útja.

Neked ajánljuk
Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál A lomok egyelőre maradnak az otthonokban Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Segítsünk a partifecskéknek, nehogy veszélyes helyre költözzenek Tovább nőtt a zöld rendszámos autók száma
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam