2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékfeldolgozás napenergiával

Portugál és spanyol kutatók környezettudatos módszert fejlesztettek ki, amelyben a napenergiát használják föl a városi szemét és a szennyvíztisztító telepek iszapjának szárításához.

A szennyvíz kezeléséből származó iszap és a kommunális hulladék egyaránt nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ami megdrágítja a szállítását és a hasznosítását is.

Az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló Secasol projekt keretében kidolgozott módszer alkalmas a probléma azonnali megoldására: csökkenti az iszap és más hulladék nedvességtartalmát és ezzel a szállítási költséget is, ráadásul a megújuló energiaforrással létrehozott magas hőmérséklet a kórokozók ellen is hatásos:

Forrás: euronews/youtube.com

A megtisztított szennyvíziszap kiválóan alkalmazható a mezőgazdaságban, de ahogy azt az Élő Bolygónkon bemutatott különleges magyar tisztítószer példája is mutatja, nem ez az újrahasznosítás egyetlen lehetséges útja.

Neked ajánljuk
A zöldenergia utóélete sem mindig tiszta Izzik a levegő a műanyag körül Csatornaillemtan óvodásoknak és iskolásoknak Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam