2019. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékfeldolgozás napenergiával

Portugál és spanyol kutatók környezettudatos módszert fejlesztettek ki, amelyben a napenergiát használják föl a városi szemét és a szennyvíztisztító telepek iszapjának szárításához.

A szennyvíz kezeléséből származó iszap és a kommunális hulladék egyaránt nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ami megdrágítja a szállítását és a hasznosítását is.

Az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló Secasol projekt keretében kidolgozott módszer alkalmas a probléma azonnali megoldására: csökkenti az iszap és más hulladék nedvességtartalmát és ezzel a szállítási költséget is, ráadásul a megújuló energiaforrással létrehozott magas hőmérséklet a kórokozók ellen is hatásos:

Forrás: euronews/youtube.com

A megtisztított szennyvíziszap kiválóan alkalmazható a mezőgazdaságban, de ahogy azt az Élő Bolygónkon bemutatott különleges magyar tisztítószer példája is mutatja, nem ez az újrahasznosítás egyetlen lehetséges útja.

Neked ajánljuk
A Meki is nekimegy a szemétnek Országszerte 410 akció hívja fel a figyelmet a hulladék csökkentésére Vége a korlátlan ételfogyasztásnak Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam