2020. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékfeldolgozás napenergiával

Portugál és spanyol kutatók környezettudatos módszert fejlesztettek ki, amelyben a napenergiát használják föl a városi szemét és a szennyvíztisztító telepek iszapjának szárításához.

A szennyvíz kezeléséből származó iszap és a kommunális hulladék egyaránt nagy mennyiségben tartalmaz vizet, ami megdrágítja a szállítását és a hasznosítását is.

Az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló Secasol projekt keretében kidolgozott módszer alkalmas a probléma azonnali megoldására: csökkenti az iszap és más hulladék nedvességtartalmát és ezzel a szállítási költséget is, ráadásul a megújuló energiaforrással létrehozott magas hőmérséklet a kórokozók ellen is hatásos:

Forrás: euronews/youtube.com

A megtisztított szennyvíziszap kiválóan alkalmazható a mezőgazdaságban, de ahogy azt az Élő Bolygónkon bemutatott különleges magyar tisztítószer példája is mutatja, nem ez az újrahasznosítás egyetlen lehetséges útja.

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam