2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyelőre drága és bonyolult, hogy a hulladék ne vesszen kárba

Jelentős társadalmi és kormányzati törekvés, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétlerakókban, a feldolgozók szerint azonban egyelőre olcsóbb megsemmisíttetni a mellékterméket, mint újra felhasználni.

A  Magyar Nemzet ismertetése szerint a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet nemrég felmérést készített a magyarországi élelmiszeripari cégek körében. Ennek eredményéből kiderült, hogy az ágazati szereplők alapvetően nem ítélik súlyos problémának a kérdést, a veszteségeket a technológiai folyamatok természetes velejárójaként kezelik.

A cégek fele – jellemzően a nagyobb feldolgozók – ugyanakkor nyilvántartja, hogy mennyi hulladék keletkezett a gyártás során.

Sokuk szerint nagyon nehézkes az élelmiszer-hulladék felhasználása, túl szigorú szabályozás vonatkozik például az adományozásra és a takarmányozásra is.

A legtöbb felesleg takarmányként hasznosul, de jelentős mennyiség kerül a hulladéklerakókba is. A felmérésben részt vevő cégek a szigorú szabályok mellett a hulladékok alternatív felhasználásának költségét jelölték meg a fő gátló tényezők között.

Ugyanakkor az élelmiszer-kereskedelem és a vendéglátás területén is egyre több az előremutató fejlemény: a Tesco az „Ami mérhető, az kezelhető” elv mentén küzd az áruházakban keletkező élelmiszer-hulladék visszaszorításáért és hasznosításáért, egy nemzetközi felmérés pedig bebizonyította, hogy az éttermek esetében kifejezetten jutányos befektetés a hulladék felelős kezelése.

A Nébih nemrégiben ingyenes útmutatókat tett közzé, amelyekkel a feldolgozás területén tevékenykedő vállalatokat is segítenék a kidobásra ítélt élelmiszerek mennyiségének csökkentésében.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam