2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szabadulnának a hulladéklerakótól

A környékbeli települések polgármesterei és a civilek egy csoportja már évek óta azért küzd, hogy a bűz és a környezeti hatások miatt lakat kerüljön a királyszentistváni hulladékkezelő kapujára.

A királyszentistváni hulladékkezelő telepen 158 település, 120 ezer háztartás szemetét dolgozzák fel, sokak szerint szabálytalanul. A kellemetlen szag és a rendszeres tűzesetek megkeserítik a környékbeli települések életét, ezért egy hónapos forgalomlassító tüntetést hirdettek Veszprém legforgalmasabb csomópontjában, a létesítmény bezárását követelve – derül ki az Index riportjából.

Az elvileg grazi mintára készült hulladékkezelő működése a környéken élők szerint egyáltalán nem összevethető az ausztriai létesítmény meglátogatásakor szerzett tapasztalataikkal.

Bár korábban  – a szaghatás csökkentésére tett eredménytelen kísérleteket követően – szóba került a telep bezárása, szeptemberben a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya 2031-ig meghosszabbította a telephely működési engedélyét.

Fotó: ELEGÜNK VAN A SZEMÉTSZAGBÓL!!! Összefogás a tiszta levegőért!/facebook.com

A térség hulladékfeldolgozását koordináló társulás döntéshozó tanácsa tavaly leszavazta a bezárást. Ebben az öt legnagyobb település, Veszprém, Balatonfüred, Ajka, Pápa és Tapolca polgármestere van benne. Czaun János, Veszprém önkormányzati képviselője szerint nincs alternatívája a királyszentistváni telepnek. 

Sövegjártóné Barta Krisztina, az üzemeltető ÉBH igazgatója szerint folyamatosan azon dolgoznak, hogy a tevékenységből származó környezeti hatás minimalizálódjon, az egységes környezethasználati engedélyben meghatározott méréseket pedig rendszeresen elvégzik.

Fotó: ELEGÜNK VAN A SZEMÉTSZAGBÓL!!! Összefogás a tiszta levegőért!/facebook.com

A felek között október elején eredményes egyeztetésre került sor – számolt be a VEOL a tulajdonos közleménye alapján. A tulajdonos önkormányzati társulás, az üzemeltető ÉBH Kft. és a környezetvédelmi szakhatóság képviselője meghallgatta a telep bezárásáért demonstráló környékbeli lakosok képviselőinek és a környező települések polgármestereinek panaszát.

Megpróbálnak más helyszínt találni a hulladékkezelő telepnek, valamint javaslatot tettek a környékbeli lakosok és civil szervezetek képviselőiből álló munkabizottság létrehozására, amelynek rálátása és véleménynyilvánítási, tanácsadói joga lesz a társulás működésében.

Neked ajánljuk
Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata A virtuális valuta rengeteg kézzelfogható hulladékot termel Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam