2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Égető kérdés a hulladék megfelelő kezelése

Szűk hat év, és tilos lesz többé hegyeket emelni a biológiailag lebomló hulladékból – pedig Magyarországon jelenleg a szemét 60 százaléka kerül a lerakókba.

Az úgynevezett hulladékpiramis csúcsa az újrahasznosítás, míg a legrosszabb, ha a hulladékot eltemetik. A gazdaság és a politika szereplői világszerte azon dolgoznak, hogy a termékek előállítása zárt rendszerekben, hulladék nélkül valósuljon meg. De addig is, amíg a körkörös gazdaság elveit sikerül átültetni a gyakorlatba, valamit kezdeni kell a folyamatosan keletkező, újra nem hasznosítható szeméttel – mutatott rá a Pestisrácok.hu.

Lerakás helyett elégetéssel például termelhető belőle elektromos áram, valamint hőenergia, amelyek segítségével meleggel és forró vízzel láthatják el a városlakók otthonait.

A távhőszolgáltatás előnyei közé tartozik, hogy képes bármilyen forrásból származó hőenergiát hasznosítani. A korszerűtlen fűtési módok kiváltása mellett a hulladékégetésből származó, úgynevezett maradékhő hasznosítása okán is környezetbarát technológiának tekinthető.

A keletkező füstgázt egy úgynevezett füstgázmosó toronyban tisztítják meg több lépcsőben
Fotó: Kovács Attila/MTI

A kommunális hulladékok közvetlen elégetéséből előállított gőzzel a hulladék energiatartalmának csak mintegy 14–22 százaléka nyerhető ki elektromos áramként.

A keletkező hő nagy része azonban a távfűtés révén kapcsolt energiatermeléssel hasznosul, amivel 70–75 százalékos energetikai hatásfok is elérhető. 

Ha mindehhez hozzátesszük, hogy az Európai Hőellátási Útiterv a távfűtés egyre szélesebb körű elterjesztését kívánja elérni, egyértelművé válik, hogy a távfűtés és a hulladékégetés fejlesztését csakis együtt érdemes megtervezni. 

Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam