2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrt is teleszemeteltük

Jelenleg a NASA számításai szerint 500 ezer üveggolyó méretű és több mint 100 millió, egy milliméteresnél kisebb űrszemét kering Föld körüli pályán.

Ez  nem tűnik vészesnek, hiszen nagyon kis darabkákról van szó – de máris más a helyzet, ha tudjuk, hogy az apró szemetek 36 ezer kilométer per órás sebességgel közlekednek a pályájukon – íja a Space.com alapján a 24.hu.

A Hawaiin tartott Fejlett Optikai és Űrmegfigyelési Technológiák Konferencián erre a helyzetre kerestek megoldásokat, és elő is álltak néhánnyal – többek között az Arizonai Egyetem kutatói is, akik kész tervvel érkeztek a helyszínre. Ők a problémát három részre osztották: az egy centiméternél kisebb, az 5 centiméternél nagyobb és a köztes méretű űrszemétre. Mindegyik kezelésére más módszert javasolnak:

A legkisebb méretű űrszemetet úgynevezett ostorpajzsokkal lehetne semlegesíteni, amelyek az űreszközökre szerelt védőrétegként jelennének meg, és eltérítenék vagy kisebb darabokra törnék az űrszemetet.

Ahhoz, hogy a műhold ne legyen sokkal nehezebb, ez a pajzs csak az 1 centiméteres, és annál kisebb űrszemeteknél működhetne. Az 5 centiméternél nagyobb hulladékot földi távcsövekkel lehetne kiszűrni, és ezek segítségével alakítani a műholdak manővereit úgy, hogy ne ütközzenek velük.

Fotó: Tech Insider/youtube.com

A köztes méretű hulladék felismerésében az űreszközökre szerelt infravörös kamera segíthet, amely akár több tíz kilométerről is képes kiszűrni a száguldó űrszemét által termelt hőt anélkül, hogy bármilyen segítséget kapna a földi személyzettől. A műholdak apró rakétákkal mozdulhatnának el a hulladék útjából.

Persze ez még nem oldja meg az űrszemét problémáját, hiszen ideális esetben ki kellene takarítanunk a Föld körüli pályát, hogy ne történhessen baj – de ezek az ötletek remek átmeneti megoldást nyújthatnak.

Neked ajánljuk
Mintegy 3760 tonna műanyaghulladék lebeg a Földközi-tenger felszínén Spanyolország száműzi a plasztikdobozokat a zöldségpultokról A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam