2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elönti a papírhulladék Európát

Válsághelyzet alakult ki az Európai Unióban a papírhulladék-újrahasznosítási szektorban, a feldolgozó kapacitások pedig képtelenek lépést tartani a hulladéktermeléssel.

Kína hulladékimportstopját követően az iparágban tevékenykedő európai vállalatok életképességét szabályozói és gazdasági jellegű akadályok is fenyegetik, miután az elmúlt két évben a mélybe zuhantak az árak – írja a Portfolio.

Európa papír-újrahasznosító iparága egyszerűen képtelen egy újabb évet kihúzni a jelenlegi piaci körülmények közepette – állítja az európai újrahasznosító iparágat képviselő érdekvédelmi szervezet, az EuRIC papírért felelős ága.

Bár a papír-újrahasznosítási lánc több szempontból körkörösnek tekinthető, a globális piac fejleményei negatívan hatnak az újrahasznosításra Európában.

A probléma magját az jelenti, hogy a szelektíven visszagyűjtött papírból óriási túlkínálat van jelenleg Európában, a tavalyi évről önmagában mintegy 8 millió tonna, amelynek nagy részét egészen a legutóbbi időkig az ázsiai piac, nagyrészt Kína vette át. Ez a halmozódó kínálati többlet természetes módon éles csökkenést eredményezett az újrahasznosítható papír árában, ami krízishelyzethez vezetett.

Ledaráltuk, felhasználják? Fotó: pixabay.com

Ennek jeleként egyre több papírgyűjtéssel és -újrahasznosítással foglalkozó vállalat függeszti fel átmenetileg vagy állandó jelleggel működését, ami a szervezet szerint szembemegy a körkörös gazdaság kiépítésének céljával.

A visszagyűjtött papír árának esése nemcsak a privát hulladékkezelő és újrahasznosító cégeket érinti fájdalmasan, de a Recycling International szakportál cikke szerint veszélyezteti a teljes értékláncot, így előfordulhat, hogy a helyi hatóságok  nem lesznek képesek tovább finanszírozni a megfelelő szelektív visszagyűjtést sem. 

Ezzel együtt a Kína és más országok által bevezetett hulladékimport-korlátozások megfelelő intézkedések mellett lehetőséget is jelenthetnének az iparág számára: így például fel kellene számolni a nemzetközi kereskedelmet akadályozó korlátozásokat, erősíteni kellene az uniós szintű minőségi standardokat, és a hulladékpapír gyűjtésével és újrahasznosításával foglalkozó vállalatok pénzügyi támogatását is növelni kéne az érdekvédelmi szervezet szerint.

Neked ajánljuk
Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam