2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Coca-Cola is papírpalackokkal kísérletezik

A műanyagválság kialakulásáért jelentős részben felelősek a különböző étel- és italos dobozok. Az óceáni szeméttel foglalkozó vizsgálatokból rendre kiderül: a PET-palackok „előkelő” helyet foglalnak el a tengereket szennyező hulladékok között – ahhoz, hogy ez változzon, a fogyasztóknak és a vállalatoknak is lépniük kell.

Alig pár nappal azután, hogy a dán sörgyár, a Carlsberg bejelentette, hogy a jövőben papírpalackban árulná a sört, hogy csökkentse a környezetterhelést, a Coca-Cola is közölte, hogy hasonló lépéseket tervez – írja az Index.

A cég még 2018-ban hirdette ki Hulladékmentes Világ stratégiáját, melyben többek között vállalta, hogy 2025-ig 100 százalékban újrahasznosíthatóvá teszi csomagolóanyagait, 2030-ig pedig a felhasznált csomagolóanyagok 100 százalékának megfelelő mennyiséget hasznosít újra.

Egyelőre az első generációs papírpalack külső rétege áll újrahasznosítható papírból, ami biztosítja a palack szerkezeti erejét és struktúráját, ehhez a belső bevonat úgy csatlakozik, hogy szét lehessen választani a két réteget, lehetővé téve az újrahasznosítást – áll a cég közleményében.

Fotó: www.coca-cola.eu

A technológia további fejlesztésének következő lépése egyrészt a nagyüzemi gyártás kialakítása, másrészt az olyan palack létrehozása, melynek belső rétege is bioalapú, még inkább újrahasznosítható papírrostokkal készül, hogy ha a palack véletlenül a természetben végezné, a környezetre ártalmatlanul tudjon lebomlani.

Neked ajánljuk
Új fejezet kezdődik a hazai hulladékgazdálkodásban Kajakosok tisztítják meg Sydney kikötőjét Problémásak a bambusz és műanyag keverékéből készülő termékek Nehéz versenyezni a kínai napelemekkel Vissza a vadonba
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam