Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagszennyezés nem játék!

A tengerpartokat elárasztó műanyag nem csak csomagolásokból származik, a plasztikból gyártott olcsó játékok tovább fokozzák a bajt.

A Newquay-ből származó Tracey Williams 1997 óta gyűjti a műanyagokat Délnyugat-Anglia tengerpartjain, amikor egy konténerből milliónyi legódarab ömlött a tengerbe. A mai napig újabb és újabb darabok mosódnak partra, köztük olyan 60 éves játékok is, amelyeket ajándékként csomagoltak a termékek mellé – írja a Mirror alapján az Origo.

Emellett az olcsó tengerparti műanyag játékok is komoly gondot okoznak – mutatott rá a brit önkéntes, aki nosztalgiával gondol vissza a gyerekkorára, amikor a parton még kagylót, tengeri füvet és sellőerszényt gyűjtögettek, és nem műanyagot.

Azóta volt olyan év, amikor csak egy strandról 200 elveszített, ottfelejtett vagy eldobott játékot szedtek fel. 

Fotó: wiredforlego/visualhunt.com

Louise Edge, a Greenpeace egyik vezetője arra biztatja a vállalatokat, hogy gondoljanak a jövő generációira is, és 2025-ig csökkentsék legalább a felére műanyaglábnyomukat.

Szerinte ezek a partra mosott műanyag játékok – 60 évvel forgalmazásuk után – egy határozott figyelmeztetésként szolgálnak arra, hogy a nagyvállalatok által most meghozott döntések az elkövetkező évtizedekre is hatással lesznek.

Az 1950-es években még nem tudtuk, hogy milyen káros hatása lesz a műanyagnak a környezetünkre. De most már tudjuk, hogy a műanyag termelése hozzájárul a klímavészhelyzethez, illetve hogy a műanyag szennyezi az óceánt, és ártalmas a vadon élő állatokra is – hívta fel a figyelmet Louise Edge.

Neked ajánljuk
Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál A lomok egyelőre maradnak az otthonokban Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Támogassuk bátran a boldog(abb) csirkéket Járványban sem kell az egyszer használatos eszközök felé fordulni
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam