2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan téríthetjük el a jó ételeket a szemétlerakótól?

Európában fejenként évi 173 kilogrammnyi ételhulladékot termelünk. A csökkentés mikéntje sarkalatos témaként szerepelt az Európai Városok és Régiók Hetének programjában is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanulmánya szerint az élelmiszer-pazarlás évente mintegy 3,3 gigatonna szén-dioxid-kibocsátásért felelős – írja az Origo.

A legnagyobb szennyezők között ott található az Egyesült Államok és Kína, de az Európai Unió (EU) országai is.

Az ételhulladékhoz kapcsolódó szénkibocsátás több, mint fele a háztartásokban keletkezik, az ezzel okozott problémákról a fogyasztók azonban sokszor nem is tudnak – mondta el Marcelline Bonneau, a belga URBACT Program szakértője.

Színpompás, de pazarló halmok Fotó: Taz/Wikimedia Commons

Az Európai Városok és Régiók Hetén a regionális és a helyi fejlesztésekkel foglalkozó szakértők igyekeztek megérteni a pazarlás különböző aspektusait: a mérhetőségét, a csökkentésre irányuló sikeres gyakorlatokat, valamint a kapcsolódó gazdasági tevékenységeket és intézkedéseket.

Itt mutatták be a „jó ételek stratégiáját” is, amely többek közt az eladhatatlan élelmiszerek és szerves hulladékok újrahasznosítását jelenti. 

A projekt küldetése az élelmiszer-pazarlás 30 százalékkal történő csökkentése 2020-ig. Ennek érdekében a hulladék pontosabb azonosítását és mérését lehetővé tevő online eszközt adnak, csökkentési alternatívákat javasolnak, jobb élelmezésügyi stratégiát kezdeményeznek és útmutatókat készítenek.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam