2020. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan téríthetjük el a jó ételeket a szemétlerakótól?

Európában fejenként évi 173 kilogrammnyi ételhulladékot termelünk. A csökkentés mikéntje sarkalatos témaként szerepelt az Európai Városok és Régiók Hetének programjában is.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanulmánya szerint az élelmiszer-pazarlás évente mintegy 3,3 gigatonna szén-dioxid-kibocsátásért felelős – írja az Origo.

A legnagyobb szennyezők között ott található az Egyesült Államok és Kína, de az Európai Unió (EU) országai is.

Az ételhulladékhoz kapcsolódó szénkibocsátás több, mint fele a háztartásokban keletkezik, az ezzel okozott problémákról a fogyasztók azonban sokszor nem is tudnak – mondta el Marcelline Bonneau, a belga URBACT Program szakértője.

Színpompás, de pazarló halmok Fotó: Taz/Wikimedia Commons

Az Európai Városok és Régiók Hetén a regionális és a helyi fejlesztésekkel foglalkozó szakértők igyekeztek megérteni a pazarlás különböző aspektusait: a mérhetőségét, a csökkentésre irányuló sikeres gyakorlatokat, valamint a kapcsolódó gazdasági tevékenységeket és intézkedéseket.

Itt mutatták be a „jó ételek stratégiáját” is, amely többek közt az eladhatatlan élelmiszerek és szerves hulladékok újrahasznosítását jelenti. 

A projekt küldetése az élelmiszer-pazarlás 30 százalékkal történő csökkentése 2020-ig. Ennek érdekében a hulladék pontosabb azonosítását és mérését lehetővé tevő online eszközt adnak, csökkentési alternatívákat javasolnak, jobb élelmezésügyi stratégiát kezdeményeznek és útmutatókat készítenek.

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Klímaváltozási kerekasztal-beszélgetés a KÖVET Egyesülettel A felelős Gasztrohős bebizonyítja: az elviteles doboz is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam