2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahol kütyüink elfeledve hevernek – és mérgeznek

Annak az 50 millió tonna elektronikai hulladéknak, amit a világ évente kiokád magából, 80 százalékát illegálisan elszállítják, elássák vagy elégetik valahol.

A Codecool programozóiskola napokban tartott meetupján az informatikai iparág zöldülési lehetőségeit elemezték szakértő előadók részvételével – írja az Index.

Az elektronikai hulladékkal kapcsolatos áldatlan állapotok felelősei között első helyen említhetők a fejlett országok, illetve az alig működő szabályozási és iparági folyamatok.

Az újrafeldolgozás mértéke nagyon alacsony: ezeknek a hulladékoknak átlagosan csak az ötöde kerül vissza valamilyen formában a termelésbe.

Pedig az e-hulladék sokak szerint ideális alapanyag az újrafeldolgozásra. A mikroelektronikai komponensek összetétele sokszor homogén, szinte cikkszám alapján megbecsülhető a belőlük kinyerhető alapanyagok fajtája és mennyisége, megfelelő visszagyűjtési rendszer esetén sértetlen állapotban kerülhetne a feldolgozás helyére.

Becslések szerint a 2019-ben bolygóra szabadított 50 millió tonna elektronikai hulladék ezer darab Titanic tömegének felel meg, a növekedés üteme pedig tíz év alatt 100 százalékos volt Fotó: pxhere.com

Rigó Ernő, a SZTAKI osztályvezetője szerint az IT-szektor növekedése más szempontból is aggodalomra ad okot:

noha minden egyre kisebb és hatékonyabb, egyre kevesebbet fogyaszt és egyre olcsóbb előállítani, ezt sokszorosan ellensúlyozza a mennyiségi növekedés.

Az informatikai iparnak lassan már akkora az ökolábnyoma, mint a légi közlekedésnek, és az előrejelzések szerint a növekedés igazán csak most fog beindulni.

Neked ajánljuk
A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva Latin-Amerikában hódít az elektronikus zenébe szőtt természet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam