2020. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önkéntesek jelentkezését várja a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt szeretné kideríteni, hogyan változott a magyar háztartásokban az élelmiszer-pazarlás mértéke 2016 óta.

Világviszonylatban nagyjából 1,3 milliárd tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, azaz a megtermelt élelmiszerek mintegy egyharmada kárba vész. Hazánkban ez nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladékot jelent, amelynek nagyobbik része a háztartásokban termelődik – írja a szervezet közleménye alapján az Index.

A pazarlás mértékét kizárólag becsülni lehet, azonban reálisabb képet kaphatunk, ha ez a becslés háztartási mérésen alapul.

Ilyen mérés a közép-kelet-európai régióban elsőként Magyarországon készült 2016-ban, amelyet a Nébih Maradék nélkül programja végzett el az EU által ajánlott módszertan szerint. A felmérés révén kiderült, hogy hazánkban fejenként évi 68 kg-ra tehető az élelmiszer-hulladék mennyisége, amelynek csaknem fele egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne, vagyis pazarlás.

Az idei felmérés mintegy 100 háztartás bevonásával zajlik majd, az adatokat anonimizált formában dolgozza fel a hivatal. A résztvevőknek egy héten keresztül kell ún. „hulladéknaplót” vezetniük arról, hogy pontosan mennyi és milyen típusú élelmiszer kerül a szemetesbe a háztartásukban.

Az érdeklődők jelentkezési szándékukat a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail-címen jelezhetik.

Fotó: Blacknight/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Ingyenes lehet a veszélyes hulladék kezelése Célkeresztben Magyarország legnagyobb illegális szemétdombjai Gyötrő kérdések a gyűjtőedény felett Lefolyótisztítás házi praktikákkal Davosban fújt riadót a német kancellár
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam