2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosítják a Csomolungmán összegyűjtött hulladékot Nepálban

A konzervdobozokból, műanyag és üvegpalackokból, gázmelegítőkből és hátrahagyott hegymászó-felszerelésekből poharak, tányérok, lámpák készülnek, amelyeket a háztartások, szállodák egyre szélesebb körben használnak.

Nem szükségszerű, hogy a hulladék kárba vesszen. A Csomolungmáról sokféle anyagot, alumíniumot, műanyagot, vasat kapunk, amelyek nagy részét nem lehet újrahasznosítani – mondta Nabin Bikash Maharjan, a BW2V nevű újrahasznosítással foglalkozó szervezet illetékese. Kell egy kis leleményesség ahhoz, hogy új használati tárgyak készülhessenek belőlük – tette hozzá.

Az egyik legnagyobb természeti kincsük, a Csomolungma környezetének állapotát illető súlyos bírálatok után a nepáli kormány és a hegyi vezetőket tömörítő egyesületek idén összefogtak, és hat héten át próbálták megtisztítani a világ legmagasabb csúcsára vezető útvonal térségét.

A 14 fős csoport több mint tíz tonna szemetet gyűjtött össze és szállított gépkocsikkal és repülőn a katmandui szemétlerakókba, ahol a munkások kézzel válogatták szét az anyagokat.

Forrás: Nepali Times/facebook.com

A vasat vasrudakat gyártó üzemekbe küldték, az alumíniumot háztartási edényeket gyártó vállalkozásoknak, a műanyag palackokból szintén háztartási eszközök készültek.

Ezeket a termékeket már a legmenőbb szállodák, éttermek és a nepáli főváros háztartásai használják – mondta Ujen Wangmo Lepcha, a lámpákat és üvegtárgyakat gyártó Moware designs képviselője, aki szerint egyre nagyobb a vásárlói érdeklődés az Csomolungmán összegyűjtött hulladékból készült termékek iránt.

A nepáli kormány építtet egy új hulladékfeldolgozó üzemet is mintegy 3800 méter magasan, az alaptáborba vezető út mentén. Itt fogják feldolgozni a hulladékot, és együttműködnek majd kézművesekkel és újítókkal új termékek kidolgozására.

Makulátlan magaslatok Fotó: Thomas Fuhrmann/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam