2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízi drónnal küzd a dunai szemét ellen Románia

A WasteShark, vagyis szemétcápa névre keresztelt berendezés nemcsak a nagyobb, lebegő hulladékokat „falja fel”, de a mikroműanyagot és az olajat is.

A Waste Shark egy vízi takarítódrón, amelyet egy holland vállalat fejlesztett ki, és 2018-ban bocsátott piacra. Mostantól Romániában is működik egy ilyen drón, amelyet elsősorban a Duna vizének megtisztítására használnának – számolt be róla a transindex.ro.

A vízi drónt a világ legnagyobb halfajáról, a cetcápáról minázták, és két fajtája van: a WasteShark, amely szemetet gyűjt a vízből, kémiai szennyeződéseket érzékel, de invazív növényzet eltávolítására is alkalmas; valamint a DataShark, amely folyamatosan gyűjti a vízminőségre vonatkozó adatokat.

A „szemétcápákat” már a világ több nagyvárosában elkezdték alkalmazni, elsőként természetesen szülővárosukban, Rotterdamban és a dél-afrikai Fokvárosban, de megtalálhatók Baltimore-ban és Dubajban, illetve Nagy-Britannia vizein is. Képesek a mikroműanyagot és az olajszennyeződést is „felzabálni”, feltölthető akkumulátorral működnek, egyszerre nyolc órát tudnak úszni a vízen, és percenként kb. egy kilogramm szemetet nyelnek el.

Forrás: Tech Insider/youtube.com

Romániában a MaiMultVerde Egyesület vásárolt először egy WasteShark drónt a „Cu Apele Curate” (Tiszta vizekkel) nevű projekt keretében. A vízi drón 21 800 euróba került, és a jelenleg hozzáférhető legkorszerűbb technológiával szűri ki a vízben lebegő hulladékokat. Egy nap alatt 500 kilogramm szemetet tud összegyűjteni. 

Neked ajánljuk
Felveszi a kesztyűt a hulladékimporttal a román kormány Új rend szerint kell gyűjteni a szelektív hulladékot a fővárosban Télen még több menhelyi állat szorul segítségre Megint a műholdak tűntek fel fényfüzérként az égen (videókkal) A kriptovalutáknál alkalmazott technológia a művészi aukciókra is betette a lábát...
Tovább a forrásra: transindex.ro
Vissza
Hírfolyam