2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Boyan Slat a folyókat sem hagyja cserben

A nagy óceántisztító 25 éves holland feltalálója szombaton mutatta be a rotterdami kikötőben új fejlesztését, a The Interceptor nevű rendszert, amely a folyók vizén haladva összegyűjti a műanyagszemetet.

A napenergiával működő hajó a folyókon völgymenetben úszva, íves alakú felfogó berendezésével naponta 50 ezer kilogramm műanyaghulladékot képes összegyűjteni még az előtt, hogy azok a tengerekbe, óceánokba ömlenének.

Megfelelő feltételek mellett a berendezés teljesítménye akár kétszeresére növelhető –közölte Slat, aki hangsúlyozta:

„el kell zárni a csapot, ami azt jelenti, hogy meg kell akadályozni, hogy a műanyag eljusson az óceánig”.

A feltaláló szerint mintegy ezer folyó felelős az óceánokat érintő műanyagszennyezés hozzávetőleg 80 százalékáért, és az a szándéka, hogy a következő öt évben valamennyi ilyen folyón megkezdjék a hulladék eltávolítását.

Az Interceptor (nevét az elfogó vadászperülőgépek ihlették) folyótisztító hajó Forrás: CNET/youtube.com

A folyami hulladékgyűjtő hajók elkészítésének költsége mintegy 700 ezer dollárra rúgott, de ez csökkenni fog, ahogyan egyre többet készítenek belőlük. Három ilyen hajót vetettek már be Indonéziában, Malajziában és Vietnámban, a negyediket pedig a Dominikai Köztársaságban fogják használni.

Slat csendes-óceáni lebegő szemétszedője, a System 101 nevű berendezés szeptemberben gyűjtötte be az első műanyaghulldékot a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között félúton elterülő gigantikus csendes-óceáni szemétszigeten, ahova a tengeri áramlások sodorják össze a hulladékot.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipar színe-java
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam