2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amikor elkészül egy termék, egy jövőbeli szemét is megszületik

Termeljük, takargatjuk, válogatjuk és amikor tudjuk, újrahasznosítjuk – a globalizált világot át- meg átszövik a szeméthez kapcsolódó tevékenységek, intézmények és hálózatok. 

Az Eindhoweni Dizájn Akadémia gondozásában, a holland dizájnhét keretében valósul meg az a kiállítás, amely a globalizált társadalom és a szemét kapcsolatát járja körbe, különös tekintettel a dizájnra, amely a létrehozásában és az újrafeldolgozásában is kitüntetett szerepet játszik.

A szemét nem egy véletlen, terven kívüli vagy váratlan dolog – megformált anyag, a globális növekedés és kereskedelem lenyomata, az ipar terméke, a fogyasztói státusz fokmérője – fogalmaz a kiállítás kísérőszövege, kiemelve, hogy

a dizájnerek eloldozhatatlanul kapcsolódnak azokhoz a rendszerekhez, amelyek megtermelik és fenntartják, de azokhoz is, amelyek csökkenteni és átalakítani próbálják a világunkat elárasztó szeméthegyeket.

Forrás: Design Academy Eindhoven/vimeo.com

A „Geo-Design – Minden, ami szilárd, szemétté olvad” címet viselő kiállítás létrehozásába bekapcsolódó 18 stúdió munkái bemutatják azokat az „új tájakat, nemzetközi kapcsolatokat, pénzügyi modelleket és sajátos életmódokat”, amelyek a szemét körül öltöttek formát:

A zambiai használtruha-export hatásait feldolgozó installációtól a Csendes-óceán űrszeméttemetőjét bemutató tárlókig, a gázai szeméttelepek gyűjtögetőinek vallomásaitól a szemétlerakókon kialakuló élőhelyek megidézésééig az alkotók számos formában szembesítenek a könyörtelen igazsággal: a termékek megtervezésekor nem elég a funkcióra és a leendő felhasználóra összpontosítani. Bármit hozunk létre, élettartamának lejártával is hatással lesz bolygónk valamennyi lakójára.

Fotó: Studio Plastique/geodesign.online
Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam