2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem (csak) a műanyag szatyorral, a kényelmes emberekkel van baj

Jelenleg az óceáni hulladék közel 90 százaléka műanyag, ami négyzetmérföldenként 46 ezer eldobott terméket jelent. A műanyag­szennyezéshez nagyban hozzájárulnak az eldobott szatyrok, amelyeket eredetileg éppen a környezet megóvására fejlesztett ki egy svéd kutató.

Kényelemből a termék egyszer használatossá vált, pedig megalkotója hosszú távra tervezte annak érdekében, hogy környezetbarát megoldást nyújtson a papírtasakok miatt kivágott fák megőrzésére – írja a BBC nyomán a hirado.hu.

Thulin úgy gondolta, ha létre tud hozni egy erős, könnyű műanyag zacskót, amely évekig kitart, akkor az újra és újra felhasználható lenne az emberek számára, és hozzájárulhatna a faállomány megóvásához.

„Édesapámnak nagyon bizarr lett volna látni, hogy ezeket a szatyrokat az emberek egy használat után eldobják” – mondta Raoul Thulin, a műanyag szatyor feltalálójának fia.

Becsomagolva Fotó: Marco Verch Professional Photographer and Speaker/flickr.com

Stan Gustaf Thulin azt tette a 70-es és 80-as években, amire ma is biztatják a felhasználókat: saját szatyorral járt bevásárolni, melyet utána újra felhasznált, mert ez számára természetes volt.

Azonban a műanyag szatyrok hamar népszerűk lettek, és az emberek egyre jobban elkényelmesedtek: sokan már egy használat után eldobták őket, tudván, hogy a következő alkalommal úgyis kapnak újat.

Az eldobott zacskók pedig hozzájárultak a műanyagszennyezési problémához, amivel az emberiség ma is küzd. Ezért sok országban és bevásárlóközpontban már csak pénzért lehet műanyag szatyrot venni, míg más helyeken be is tiltották

Azonban a plasztikszatyrok alternatívái önmagukban szintén nem jelentenek környezetbarát megoldást – ehhez tudatosan kell használnunk őket: ahhoz, hogy olyan környezetbarátok legyenek, mint egy újrahasznosításra kerülő műanyag szatyor, a papírtasakokat háromszor, míg a vászontáskákat 131-szer kellene újra felhasználni, mielőtt kidobjuk őket.

Neked ajánljuk
Sikerül túljárni a szemetelő varjúk eszén? Napok alatt bontja le a műanyagot egy új enzim Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam