2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szenvedély, szemléletformálás és szigor – a tiszta erdők receptje

Egyre több elkötelezett és kitartó önkéntes küzd azért, hogy megszabadítsa Magyarország természeti értékeit a tájat elcsúfító szeméttől, ez azonban az illegális hulladékot lerakók hozzáállásának – gyöngéd vagy kemény eszközökkel való – megváltoztatása nélkül dicséretes, de sziszifuszi munka marad.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld- és ipari hulladékok felszámolására – derül ki a Hello Vidék összeállításából.

 A Pilisi Parkerdő illetékese szerint

a hazai erdőkben található illegális hulladék főként a vállalkozásoktól és a háztartásoktól származik.

Az eredmény? A vegyszermaradványok az erdő talajára, a természetes vizekre és végeredményben az egész táplálékláncra, a nagyobb műanyagdarabok a csapdába eső vagy azokat elfogyasztó állatokra jelentenek veszélyt. 

A szeméttel beborított területeken nem tud megújulni az aljnövényzet, ez pedig az őshonos növények folyamatos kiszorulásához vezet, amit a kertből hozott zöldhulladékkal behurcolt tájidegen növények magjai tovább siettetnek Fotó: hulladekvadasz.hu

A környezettel kapcsolatos tájékozottság és az egyéni felelősségérzet növekedésével egyre többen döntenek úgy, hogy kesztyűt ragadnak a szemét ellen: Párdy Bence, egy 32 éves budapesti pincér a PET Kupa hatására költözött le a Tisza-tóhoz szemetet szedni, Duli Gábor pedig 6000 liter hulladéktól tisztította meg egyedül a Bükköt.

Az eldobált hulladék összegyűjtése ugyanakkor elsősorban az erdő kezelőjének a feladata, de iskolák, civil szervezetek és vállalatok is gyakran vesznek részt szemétgyűjtési akciókban, amilyen például az évente megrendezésre kerülő TeSzedd

Az utánpótlást kéne megszüntetni

A problémákat felismerve a kormány súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat, és a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek számítana.

A megelőzésében ugyanakkor a szemléletformálásnak is kiemelkedő szerepe van: az országban működő 10 nemzeti park igazgatóságnak ismeretterjesztő, környezeti nevelési programjai évente mintegy 200 ezer embert érnek el.

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam