2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szenvedély, szemléletformálás és szigor – a tiszta erdők receptje

Egyre több elkötelezett és kitartó önkéntes küzd azért, hogy megszabadítsa Magyarország természeti értékeit a tájat elcsúfító szeméttől, ez azonban az illegális hulladékot lerakók hozzáállásának – gyöngéd vagy kemény eszközökkel való – megváltoztatása nélkül dicséretes, de sziszifuszi munka marad.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az állami erdőgazdaságok évente több mint 100 millió forintos nagyságrendben költenek az illegálisan lerakott kommunális, zöld- és ipari hulladékok felszámolására – derül ki a Hello Vidék összeállításából.

 A Pilisi Parkerdő illetékese szerint

a hazai erdőkben található illegális hulladék főként a vállalkozásoktól és a háztartásoktól származik.

Az eredmény? A vegyszermaradványok az erdő talajára, a természetes vizekre és végeredményben az egész táplálékláncra, a nagyobb műanyagdarabok a csapdába eső vagy azokat elfogyasztó állatokra jelentenek veszélyt. 

A szeméttel beborított területeken nem tud megújulni az aljnövényzet, ez pedig az őshonos növények folyamatos kiszorulásához vezet, amit a kertből hozott zöldhulladékkal behurcolt tájidegen növények magjai tovább siettetnek Fotó: hulladekvadasz.hu

A környezettel kapcsolatos tájékozottság és az egyéni felelősségérzet növekedésével egyre többen döntenek úgy, hogy kesztyűt ragadnak a szemét ellen: Párdy Bence, egy 32 éves budapesti pincér a PET Kupa hatására költözött le a Tisza-tóhoz szemetet szedni, Duli Gábor pedig 6000 liter hulladéktól tisztította meg egyedül a Bükköt.

Az eldobált hulladék összegyűjtése ugyanakkor elsősorban az erdő kezelőjének a feladata, de iskolák, civil szervezetek és vállalatok is gyakran vesznek részt szemétgyűjtési akciókban, amilyen például az évente megrendezésre kerülő TeSzedd

Az utánpótlást kéne megszüntetni

A problémákat felismerve a kormány súlyosabb szankciókkal sújtaná a környezetkárosítókat, és a jelenleg szabálysértésnek számító illegális hulladékkihelyezés a jövőben bűncselekménynek számítana.

A megelőzésében ugyanakkor a szemléletformálásnak is kiemelkedő szerepe van: az országban működő 10 nemzeti park igazgatóságnak ismeretterjesztő, környezeti nevelési programjai évente mintegy 200 ezer embert érnek el.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Fenntarthatóbbá tenné a zöldség- és gyümölcscsomagolásokat Franciaország A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam