2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A probléma nem vész el, csak átalakul

A Greenpeace rövid videóval hívja fel a figyelmet azokra a látszólagos megoldásokra, amelyekkel a vállalatok a műanyagválságra adott válaszként lépnek elő – de valójában csak további problémákat generálnak.

A cégek műanyagtermelése évről évre nő, miközben az emberiség az eddig megtermelt plasztik mennyiségének, mindössze 9 százalékát hasznosította újra. A többi égetőben, hulladéklerakóban vagy a természetben végezte – emlékeztet a Mérce.

Vagyis ha egy vállalat kijelenti, hogy csomagolása újrahasznosítható, az önmagában még semmi garanciát sem jelent a lehetséges környezeti károk elhárítására.

Hiba lenne egyszerűen „lepapírozni”

Csak azért, mert a papír gyors megoldásnak tűnik, még nem jelenti azt, hogy ez valós megoldás. A műanyag papírra cserélése csak más területekre hárítja át a problémát, de nem jelent környezetbarát megoldást: hozzájárul a szén-dioxid-tároló képességük miatt fontos erdők további irtásához és ezzel a biológiai sokféleség csökkenéséhez.

3 hazugság a műanyagokról (Teljes képernyős nézetben megtekinthető) Forrás: Greenpeace Magyarország/youtube.com

Ne bomoljunk

A  biológiailag lebomló vagy komposztálható műanyag csomagolásokról sokan azt hiszik, hogy idővel természetes körülmények között is megsemmisülnek.

Pedig ezek többnyire csakis megadott ipari nyomás alatt és megfelelő hőmérsékleten bomlanak le.

Vagyis az, hogy ezek a műanyagok környezetbarát alternatívának tűnnek, nem jelenti, hogy azok is – szögezi le a Greenpeace.

A civil szervezet szerint a látszatmegoldások helyett le kellene állni az eldobható termékek gyártásával. A vállalatoknak a tartós, az újrahasználatot és az újratöltést támogató megoldások kidolgozására kellene törekedniük, amit a kormányoknak a  megfelelő szabályozások bevezetésével kellene ösztönözniük:

  • az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok használatára vonatkozó tiltással;
  • az egyutas csomagolóanyag, különösen a nem újrahasznosítható fajták környezetvédelmi termékdíjának jelentős növelésével.
Neked ajánljuk
Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik az illegális hulladék felszámolása Hathatós eszközzel számolná fel a szemetelést egy thai nemzeti park A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam