2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szegeden keresik a megoldást a nukleáris hulladék problémájára

A nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárást dolgoznak ki a Tisza-parti városban, az erről szóló megállapodást hétfőn írták alá az együttműködés szereplői.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a magyar energiapolitika egyik sarkalatos pontjának nevezte, hogy 2030-ra az országban az elektromos energia 90 százalékát szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítsák elő. Hozzátette, a nukleáris energia nélkül ezeket a célokat nem lehet elérni.

A működő és az újonnan építendő paksi blokkok stabil és biztonságos működtetése mellett fontos a nukleáris hulladék, köztük a kiégett fűtőelemek kezelése.

Erre javasolt egy kidolgozandó megoldást a tavaly fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Gérard Mourou. Több nemzetközi szervezet dolgozik egymással együttműködve ezen a területen. A témában korábban már három konferenciát rendeztek, a negyedik tanácskozásnak Szeged ad helyet.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Allen Weeks, az ELI Delivery Consortium vezérigazgatója, Gérard Mourou Nobel-díjas francia fizikus professzor, az ELI-projekt kezdeményezője, a párizsi École Politechnique egyetem professzora, Szabó Gábor, a Szegedi Tudomány-egyetem prorektora és Tadzsima Tosiki, a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy tudományos igazgatója
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A hosszú felezési idejű nukleáris hulladékot stabil vagy gyorsan lebomló magokká alakító lézeres neutronforrás kifejlesztését mint nemzeti kutatási programot a kormány három évre összesen 3,6 milliárd forinttal támogatja. A nemzetközi konzorcium munkáját a Szegedi Tudományegyetem koordinálja, a kutatásban részt vesz a párizsi École Politechnique egyetem és a kaliforniai székhelyű Tri Alpha Energy vállalat is.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam