2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Németország megálljt parancsol a műanyag zacskóknak

A német szövetségi kormány elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette szerdán a kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazásának korlátozására készített javaslatát.

A műanyaghulladék mennyiségének csökkentését szolgáló javaslat szerint a kiskereskedelmi vállalkozások nem hozhatnak forgalomba 15 és 50 mikrométer közötti falvastagságú műanyag tasakokat, vagyis áruházi szatyrokat – írja az MTI.

Betiltják az úgynevezett biozacskókat is, a csomagolási törvényt módosító javaslat indoklása szerint azért, mert nehezen bomlanak le, és az alapanyagnak használt növények termesztéséhez gyakran rendkívül sok rovarirtó szert használnak, és így nem jelentenek igazán környezetbarát, fenntartható alternatívát a hagyományos műanyag zacskók helyett.

A tilalom megsértése 100 ezer euróig (33 millió forint) terjedő pénzbüntetéssel sújtandó – áll a javaslatban, amely fél év türelmi idő után válhat törvénnyé, ha elfogadja a törvényhozás mindkét kamarája, a Bundestag és a tartományi kormányokat összefogó Bundesrat.

Fotó: pxhere.com

A 15 mikrométernél vékonyabb falú, ultrakönnyű tasakokat nem tiltják be. A német kormány közleménye szerint

ezek a zacskók főleg a darabonként árult zöldség és gyümölcs higiénikus szállítását szolgálják, nemigen van helyettük környezetbarát alternatíva, és használatuk korlátozása arra ösztönözhetné a termelőket, gyártókat és kereskedőket, hogy még több terméket forgalmazzanak eleve műanyag csomagolásban. 

A kiskereskedelmi ágazat képviselői 2016 óta külön törvény nélkül, önként díjkötelessé tették az addig ingyenes áruházi műanyag zacskókat. Ennek hatására az egy főre jutó zacskófogyasztás csaknem kétharmaddal csökkent, azonban a lakossági csomagolóanyag-felhasználás így is történelmi csúcson van Németországban, és folyamatosan növekszik. 

Neked ajánljuk
Egyre több a mikroműanyag-részecske a Dunában Jövőre mondhatunk búcsút a problémás műanyagoknak Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében A debreceni állatkertet segíti a Globus Újabb villany-pick-up a láthatáron!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam