Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 10., Zsolt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új csodafegyver száll szembe a hulladékkal Hollandiában

Légbuborékok alkotta gáttal gyűjtik össze Amszterdam csatornáiból a műanyaghulladékot még az előtt, hogy az az Északi-tenger vízébe jutna.

A világon elsőként alkalmazott technológiát, az úgynevezett nagy buborékgátat egy holland startup cég, az amszterdami önkormányzat és a regionális vízgazdálkodási hatóság indította el – adta hírül a The Guardian című brit napilap alapján az MTI.

A próbaüzem azt mutatta, hogy a berendezés az úszó hulladék mintegy 80 százalékát képes összegyűjteni. 

A légbuborékgát egy hosszú, perforált cső, amely a csatorna mélyén ferdén fut mintegy 60 méter hosszan. Sűrített levegőt pumpálnak bele, amely a csőből buborékok formájában felszállva a vízben gátat alkot, majd a természetes vízfolyás a csatorna széléhez sodorja a hulladékot, amelyet egy kicsiny hulladékgyűjtőben fognak fel.

Forrás: BrightVibes/youtube.com

„Az óceánokban lévő műanyaghulladék több mint kétharmada a folyókból, csatornákból jut oda. Ha ezeket egyszer be kell gyűjteni, akkor azt miért ne tehetnénk meg a folyókban?” – idézte a brit napilap Philip Ehrhornt, a technológia társalkotóját, aki hozzátette ugyanakkor, hogy egy csatornára nem tehetnek gátat, hiszen annak nyitva kell állnia a vízi élőlények és a hajózás előtt.

Az első ilyen működő buborékgát, amely a nap 24 órájában három éven át fog működni Amszterdamban, a fenékkotrást fogja kiegészíteni, amellyel jelenleg évente mintegy 42 ezer kilogramm nagy méretű műanyaghulladékot gyűjtenek össze a város vízi útjairól.

A folyók megtisztítását célozza Boyan Slat, a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítására felesküdött holland innovátor új találmánya is: ő napelemmel működtetett takarítóhajókkal oldaná meg a feladatot.

A Great Bubble Barrier nevű víztisztító berendezést tesztelik Amszterdamban
Fotó: MTI/AP/Peter Dejong
Neked ajánljuk
Ígéretes baktériumra bukkantak egy hulladéklerakónál A lomok egyelőre maradnak az otthonokban Hol tart a körkörös gazdaság kiépülése? Ember- és környezetkímélő kertgazdálkodás 3. – Ültetés a mélymulcsba A focisták is összefogtak a járvány ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam