2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új módokon hasznosulhat a töménytelen hacuka

Szőnyegek és szigetelőanyagok gyártására alkalmas textilipari alapanyagokat tudnak előállítani használt ruhaneműkből svájci kutatók.

A Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem szakemberei a használt ruhaneműk újrahasznosítására specializálódott Texaid nevű svájci céggel együttműködve fejlesztettek ki olyan módszereket, amelyek révén szőnyegkészítésre alkalmas durva fonalat tudnak előállítani a régi textíliákból – írja az MTI alapján a Magyar Nemzet.

A kutatóknak sikerült hangszigetelésre alkalmas anyagok prototípusait is létrehozniuk a textilek szakadásakor keletkező rövid szálak és „por” felhasználásával.

A Texaid évente nagyjából 37 ezer tonna régi ruhát gyűjt össze Svájcban, és a textíliák csaknem 30 százaléka olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet használt ruhaként újrahasznosítani.

Forrás: Hochschule Luzern/youtube.com

A szakemberek szerint a mostani kutatás célja, hogy az újrahasznosítás révén ne csupán törlőrongyként kapjanak új életet a használt ruhaneműk, hanem magas minőségű termékeket lehessen előállítani belőlük.

Fotó: news.hslu.ch
Neked ajánljuk
Idén is sikeres volt a takarítási világnap Környezettudatosságra buzdít a Katona József Színház társulata Fulladoznak a műanyagszeméttől a szárazföldi és édesvízi állatok Ázsiában Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam