2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható kereskedelem, forradalmi csomagolásban

Hogyan lehet megelőzni, hogy teljesen ellepjen minket a műanyagszemét? Milyen kísérletek vannak a probléma orvoslására, és mit tesznek a legnagyobb szennyezők a válság enyhítése érdekében?

A Menedzsment Fórum külön cikksorozatban mutatja be a műanyagválságra adott legfrappánsabb megoldásokat, köztük egy startup radikális újítását és a Nestlé csomagolásokkal foglalkozó kutatóközpontját is.

Koncentrált megoldás

A Splosh nevű startup tisztítószer-, szappan- és testápoló-koncentrátumok internetes forgalmazását végzi.

A cég kis műanyag zacskókban szállítja ki az árukat, amelyeket otthon fel lehet hígítani – ezáltal csökkennek a csomagolási és szállítási költségek.

Angus Grahame alapító szerint már mintegy 20 ezer ügyfelük van, és nem győzik kielégíteni a megrendeléseket. Szerinte az emberek akkor hajlandóak lemondani a műanyagról és segíteni a környezetvédelmet, ha emiatt nem kell megváltoztatniuk az életmódjukat. Tehát a Splosh a kényelem, az ár és a minőség szempontjából is vonzó  szeretne lenni a fogyasztók számára.

Forrás: Kilogramme/vimeo.com

Lehet a műanyag jó?

A Nestlé Lausanne-ben megnyitott kutatóközpontjának célja a funkcionális, biztonságos és környezetbarát csomagolások kifejlesztése. A fejlesztésbe a startupok és külső szakértők mellett a régi csomagolóanyag-beszállítókat is bevonják.

A világ legnagyobb élelmiszer- és italgyártójának ugyanakkor nem az a célja, hogy teljesen lemondjon a műanyagról: „Úgy gondoljuk, hogy van jó műanyag és rossz műanyag. A csomagolások újrahasznosíthatóságának növelése ugyanolyan fontos, mint az elmozdulás az új anyagok irányába” – vélekedik Véronique Cremades, a Nestlé fenntartható csomagolásért felelős vezetője.

Valódi céljuk az, hogy – a pazarlásmentes jövő jegyében – egyetlen termékük se végezze a szemétben vagy a hulladéklerakókban. 

Ettől azonban a Nestlé – a többi óriáskonszernhez hasonlóan – még nagyon messze van. 

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Rekordütemben nő egy elvileg betiltott üvegházhatású gáz légköri koncentrációja Nemzetközi innovációs ötletverseny a vízválság megelőzéséért
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam