2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezettudatosságból jól állunk, körültekintésből már nem annyira

A hulladékkezelés területén a papír igazi sikertörténetnek számít: 2016-ra az Európai Unió területén 72 százalék fölé sikerült tornázni az újrahasznosítás arányát. Ugyanakkor úgy tűnik, az érzékeny információkat tartalmazó iratok előzetes ledarálásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Míg az elektronikai hulladékok, így például a mobiltelefonok esetében sokakat a túlzott elővigyázatosság és adataik féltése tart távol attól, hogy készülékük leadásával gondoskodjanak azok újrahasznosításáról, az érzékeny adatokat tartalmazó iratok esetében sem a vállalkozások, sem a magánszemélyek nem járnak el kellő körültekintéssel – derült ki a Inspira Research felméréséből.

A Fellowes megbízásából elvégzett kutatás során

egy fővárosi szeméttelepen mérték fel, hogy a magánszemélyek, cégek mennyire bánnak elővigyázatosan az adatokkal, mennyire figyelnek oda a biztonságos megsemmisítésre.

A Fellowes megbízásából elkészített kutatás során 200 kilogramm szelektíven gyűjtött papírhulladékot néztek át, amelyből 30,8 kilogramm tartalmazott szenzitív adatokat. A közlemény szerint a 30,8 kilogramm, érzékeny adatokat tartalmazó irat között leginkább kitöltött szerződések, együttműködési megállapodások, éves beszámolók, személyes okmányok, céges pályázatok, adópapírok voltak, zömmel családi cégektől.

Fotó: Sh4rp_i/flickr.com

A magánszemélyek is meglehetősen hanyagul bántak dokumentumaikkal, találtak magánemberek egészségi állapotára vonatkozó leleteket, recepteket, szövettani eredményeket, de sajnos még a nagyobb vállalatok leselejtezett és kidobott papírjai között is voltak „elrettentő példák”, így egy stadion tervrajza, benne a biztonsági berendezésekkel és a tartószerkezetről szóló „eszmecseréről” írt jegyzetekkel.

Az eredmények alapján a környezet szempontjait már jól érvényesítjük a papírhulladékok kezelésében, de az adatbiztonságon még van mit javítanunk.

Neked ajánljuk
A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam