2020. december 1., Elza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hawaii tengerben nyüzsög a műanyag

Hawaii partjainál egyes helyeken hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal – derül ki egy most publikált kutatásból.

A kutatók az óceán felszínén úszó, szalagszerűen elrendeződött természetes táplálékforrást vizsgálták, amelyek tele vannak planktonokkal, a halak számára fontos élelemmel – írja az MTI alapján az Index.

A kutatókat váratlanul érte, hogy a vizsgált mintákban a műanyagdarabkák száma meghaladta az ivadékhalakét.

A planktonforrásokban talált műanyagdarabkák sűrűsége átlagosan nyolcszor nagyobb volt, mint a csendes-óceáni nagy hulladékszigetben úszó műanyagdarabkáké. Az ivadékhalak ráadásul az óceánban hányódó műanyagdarabkákat meg is eszik, aminek még nem ismertek az egészségügyi kockázatai.

„Nincs róla adatunk, hogy ennek vannak-e káros hatásai a halpopulációra. De csak rosszat jelenthet, hogy megeszik ezeket a nem enni való darabkákat életük kezdetén, amikor a táplálkozás annyira fontos a túlélésük szempontjából” – mondta Gareth Williams, a walesi Bangor Egyetem tudósa a BBC Newsnak.

Szemetes tengerpart Hawaii tengerpartján Fotó: NOAA Photo Library/flickr.com

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) publikált tanulmány szerint a kutatók több száz ivadékhal felboncolása nyomán megállapították, hogy számos halfaj megeszi a műanyagdarabkákat. „Apró műanyagdarabokat találtunk a kereskedelmi halászat számára fontos fajok egyedeiben, mint a kardhal, a makrahal vagy a korallzátonyokon élő íjhalfélék” – fűzte hozzá Jonathan Whitney, az amerikai Országos Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA) tengerbiológusa. De akadt műanyag a repülőhalak gyomrában is, amelyek a tonhalak és a hawaii sirályok zsákmányai.

Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Mikroműanyagot találtak a Déli-sark édesvizeiben Elektromos hulladék művészi elrendezésben Megtört a jég – A megújult tananyagokban kiemelt szerepet kapnak a digitális megoldások Indul a pályázat az egyszer használatos műanyagok helyettesítésére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam