2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagszennyeződés csúszós terep

A műanyag mindenhol ott van, ahol csak ember megfordulhat. Ezt elégelték meg az észak-olaszországi Pejo-völgyben, ahol a világ első műanyagmentes síterepét alakítják ki. A kezdeményezést egy kutatás ihlette, amely alapján az alpesi gleccserekben annyi az apró műanyagrészecske, mint az európai tengerekben.

 A műanyag-mentesítési projektet a Sole-völgy turisztikai fejlesztéséért felelős ügynökség jelentette be csütörtökön.

Első lépésként száműzik a Pejo3000 nevű síterep menedékházaiból, szállodáiból és vendéglőiből az egyszer használatos műanyag eszközöket, de megválnak a tartósabban használt műanyag edényektől is.

Még a kis majonézes vagy ketchupos tasakokat is eltüntetik, amelyeket ezrével szórnak szét a turisták.

Fotó: pxhere.com

A dél-tiroli síterepek működtetői azután üzentek hadat a műanyagnak, hogy milánói egyetemek közelmúltban közzétett tanulmánya kimutatta: a Stilfser Joch (olaszul Stelvio) Nemzeti Parkban lévő Forni-gleccser jege kilogrammonként 74 mikroműanyagot tartalmaz, vagyis

Olaszország egyik legnagyobb és leglátogatottabb, 11 négyzet-kilométeres gleccserét összesen 131-162 millió műanyagrészecske szennyezheti.

A 1400 és 3000 méter magasságban fekvő síterep gazdái a későbbiekben a turistákat is arra akarják ösztönözni, hogy lehetőleg ne vigyenek magukkal az Alpokba műanyag tárgyakat, főleg eldobhatókat.

Neked ajánljuk
Már a boltban is szelektálhatnak a brit Tesco vásárlói Kivonja a magyar piacról az egyszer használatos műanyag poharait a Coca-Cola A műanyagok felé fordul az olajipar Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam