2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Negyed évszázaddal a tervezett időpont előtt megtelt Kína legnagyobb szeméttelepe

Idő előtt bezár Kína legnagyobb, körülbelül 100 focipályányi nagyságú hulladéklerakó telepe, amelyet napi 2500 tonna szemét tárolására terveztek, de helyette naponta 10 ezer tonnányi hulladékot fogadott.

A Sanhszi tartományban található szemétlerakót 1994-ben építették, és a tervek szerint 2044-ben zárták volna be, így 25 évvel a tervezett dátum előtt véget a Csiangcunkou nevű telep története – számol be a Qubit.

A Hszian városához tartozó lerakó nagyjából 700 ezer négyzetméteres területével és 150 méteres mélységével több mint 34 millió köbméteres kapacitással rendelkezett, és 8 milliónál is több lakos igényeit szolgálta ki.

A hivatalos közlemény szerint a megtelt szeméttelepet hamarosan „ökológiai parkká” alakítják. Hszian egészen idáig a kisebbségbe tartozott a kínai városok között abban a tekintetben, hogy kizárólag a szemétlerakó telepekre hagyatkozott, miközben az egész országban elindult egy alternatív hulladékhasznosítási hullám, például szemétégetők létesítésével. November elején aztán a hsziani önkormányzat is átadott egy szemétégetőt, és bejelentette, hogy 2020-ra még négy ilyen létesítményt telepít. 

Forrás: CGTN/youtube.com

A legfrissebb, 2017-es adatok szerint Kínában 654 szemétlerakó telep és 286 hulladékégető mű létezett, és ezekbe 215 millió tonnányi háztartási hulladékot szállítottak – tíz évvel korábban még csak 152 millió tonna volt az éves adag. Bár hivatalos statisztikák nem léteznek a kínai hulladék-újrahasznosításra vonatkozóan, a kormány 2020 végére a nagyvárosi szemét 35 százalékát szeretné újrahasznosítani.

Neked ajánljuk
Szemétszigetek torlaszolják el a Balkán folyóit Az „etikus fröccsöntő” szerint meg kéne tanulnunk jól használni a műanyagokat Kis méretű kártyatartókkal csökkenti műanyag-felhasználását a Vodafone Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam