2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több csomagolási hulladék keletkezik Németországban

A szövetségi környezetvédelmi hivatal (UBA) friss kimutatása szerint az egy főre jutó mennyiség meghaladja az évi 100 kilogrammot.

Az UBA közleménye szerint a legutóbbi vizsgált évben, 2017-ben országszerte 18,72 millió tonna csomagolási hulladék keletkezett, ami új történelmi csúcs és 3 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 18,16 millió tonnához képest – írja az MTI.

A lakossági fogyasztás részaránya 47 százalékos, ami 3,8 százalékpontos növekedés éves szinten, és 8,84 millió tonna, vagyis fejenként 107 kilogramm kidobott csomagolóanyagot jelent.

Az egész világ csökkentésről beszél,
akkor miért a növekedés?

  • A növekedés egyik fő oka a gazdasági fellendülés, ami több terméket, és így több csomagolási hulladékot is jelent.
  • Fontos tényező a fogyasztói szokások változása: nagy szerepe van a csomagküldő rendszeren alapuló internetes vásárlás és a házon kívüli étkezés gyakorlatának.
  • A csomagolóanyagoktól elvárt új tulajdonságok és funkciók, például az újrazárhatóság és a termék adagolásához mellékelt kiegészítők is növelik a hulladék mennyiségét.
  • A fogyasztói termékek gyártói számos árucikket egyre kisebb adagokba porciózva forgalmaznak.
  • Sokszor indokolatlanul „anyagintenzív” a termékek csomagolása. Így például a fogkrémeknél gyakori, hogy az anyagot tartalmazó tubust, vagyis magát a becsomagolt terméket is még külön becsomagolják – emelte ki a környezetvédelmi hivatal vezetője, Maria Krautzenberg.

Németországban az újrahasznosítási arány viszonylag magas, a csomagolási hulladék valamennyi típusát együttvéve csaknem 70 százalékos, de a környezet védelmében még tovább kell emelni – tette hozzá a szakember.

Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Mikroműanyagot találtak a Déli-sark édesvizeiben Elektromos hulladék művészi elrendezésben A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam