2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemétmentes Csomolungma távoli, de nem elérhetetlen cél

Úgy tűnik, a Föld legmagasabb csúcsát könnyebb megmászni, mint tisztán tartani – de mindkettő lehetséges.

Ngima Nuru serpa a legfiatalabb hegymászó, aki több mint 20-szor ért fel a csúcsok csúcsára. A környezetvédelmi harcos, aki csapataival folyamatosan tisztítja a hegyet, a BrandFestival egyik előadójaként érkezett Magyarországra. A Csomolungmán kialakult helyzetről az esemény médiapartnere, a 24.hu készített vele interjút.

Nagy Nikoletta kérdésére a Ngima Nuru elmondta: a 2000-es évekhez képest, amikor rengeteg szemét volt a hegyen, sokat javult a helyzet. Azóta több tonna szemetet lehoztak, de még mindig van bőven,

ezért a következő években, ha lehet, még hatékonyabban folytatják a szemétszedő kampányt.

A serpa szerint 2000 óta minden egyes expedíciós csoport hoz le szemetet az Everestről az alaptáborba. Elmondása szerint a szennyezés forrásai azok a felelőtlen mászók, akik egyáltalán nem törődnek a hegyi környezettel, de az időjárás is nagy szerepet játszik, hiszen a mászóknak néha választaniuk kell a felszerelésük és a saját életük között.

Leginkább gázpalackok, az élelmiszerek műanyag csomagolása, oxicilinderek, szétszakadt sátrak maradnak a hegyen. Ngima Nuru és csapata ezeket gyűjti össze és viszi az alaptáborba, ahol átadják a kormánynak, hogy gondoskodjanak a megfelelő kezeléséről.

Az alaptábor Fotó: By Gunther Hagleitner/Wikimedia Commons

Ngima Nuru serpa szerint lehetséges lenne szemétmentesen megőrizni a hegyet, de ehhez el kéne terjednie annak a gyakorlatnak, hogy minden hegymászó lehozza a saját szemetét, és a mászókat a kormányzatoknak is jobban kellene támogatniuk ebben: „ha az időjárás megengedi, abszolút lehetséges úgy hegyet mászni, hogy ne hagyjunk magunk mögött szemetet.”

Neked ajánljuk
A műanyagszennyeződés csúszós terep A plasztikbank története folytatódik Okoskamerákkal a szemetelők ellen Tömegesen kóborolnak éhes jegesmedvék a csukcsföldi város közelében A karácsony az ajándékozás és az adományozás ideje...
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam