2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A körkörös gazdaság jegyében telt a műanyagipar seregszemléje

A 2019-es düsseldorfi K-show során a gyártók egymásra licitáltak a természetkárosítás visszafogásában. A legtöbb vállalat olyan gépeket mutatott be, amelyek a szűken vett újrahasznosítás mellett a szén-dioxid-kibocsátás, anyagfelhasználás valamint az energiatakarékosság terén is komoly előrelépést mutattak.

Gyakorlatilag nem volt olyan gyártó a kiállításon, amelyik nem emelte volna ki, hogy eszközei jobban teljesítenek az újrahasznosított anyagok minőségromlás nélküli kezelésében, aminek hála kevesebb új műanyag előállítását igénylik – derül ki az Index beszámolójából.

Az előre mutató törekvéseket kiválóan illusztrálja például az újrahasznosítási folyamatok első lépcsőfokának tekinthető, műanyagdarálókat gyártó svéd Rapiddal hulladékból nyert műanyag granulátuma, vagy a kínai ChenHsong kétkomponenses fröccsöntésre képes egysége. Utóbbi esetében

a termék belseje újrahasznosított anyagból van és csak a külső, látható réteg készül új műanyagból. 

A kínai gyártó a seregszemlén bemutatta első teljesen elektromos fröccsöntőjét is. Ezek a gépek olyan horderejű váltást hozhatnak az iparágba, amilyet a járműiparban az elektromos meghajtás jelent: megbízhatóbbak, előállításuk egyszerűbb, kevésbé anyag-energia igényesek, és jóval kisebb a károsanyag-kibocsátásuk.

Fotó: K - The World’s No. I Trade Fair for Plastics and Rubber/facebook.com
Neked ajánljuk
Romániának feladták a leckét az egyszer használatos műanyagok A többutas italcsomagolások előnyeit hangsúlyozzák környezetvédelmi szervezetek A fenntarthatónak titulált márkák is gyakran támaszkodnak a műanyagra Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam