2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaggal tömjük a cetcápákat

Indonézia a második legnagyobb felelőse az óceánok műanyaggal való szennyezésének, így egy kutatócsoport arra vállalkozott, megvizsgálná, hogy ez milyen hatással van a térség két legismertebb fajára: a cetcápára és az atlanti ördögrájára.

A kutatók 2016 januárja és 2018 februárja között gyűjtöttek vízmintákat arról a környékről, ahol a nagy testű porcos halak előszeretettel táplálkoznak – számolt be a Daily Mail nyomán a hirado.hu.

Egy apró szemű hálót kihúzva szimulálták, ahogy a két faj kitátott szájjal, lassan úszva szívja magába a planktonokat. A hálóban felfogott műanyagtörmeléket elemezve a kutatók kiszámolták, átlagban mennyi juthat belőlük az állatok szervezetébe a táplálkozáskor: 

az esős évszakban, mely novembertől márciusig tart, az állatok akár 63 műanyagdarabkát is lenyelhetnek óránként. Ez a szám a száraz évszakban mindössze négyre esik vissza.

A cetcápa Fotó: National Geographic/youtube.com

Hogy feltevésüket igazolják, a kutatók búvárokkal is együttműködtek, akik a ráják ürülékét és felöklendezett táplálékát gyűjtötték be, hogy ezt is ellenőrizni tudják. Míg az elsőben átlagosan 26 darab műanyagtörmeléket, a másodikban 66 darabot találtak.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban megjelent tanulmány készítői szerint ezek a szennyeződések zavart kelthetnek a halak endokrin rendszerében, amely a növekedésért és a szaporodásért felelős, erre pedig különösen oda kell figyelni, hiszen két veszélyeztetett fajról van szó.

Neked ajánljuk
Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Az olasz főváros évek óta küzd a hulladékválsággal Csomagolásmentes vízzel rukkolt elő a Hell A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam