2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyaggal tömjük a cetcápákat

Indonézia a második legnagyobb felelőse az óceánok műanyaggal való szennyezésének, így egy kutatócsoport arra vállalkozott, megvizsgálná, hogy ez milyen hatással van a térség két legismertebb fajára: a cetcápára és az atlanti ördögrájára.

A kutatók 2016 januárja és 2018 februárja között gyűjtöttek vízmintákat arról a környékről, ahol a nagy testű porcos halak előszeretettel táplálkoznak – számolt be a Daily Mail nyomán a hirado.hu.

Egy apró szemű hálót kihúzva szimulálták, ahogy a két faj kitátott szájjal, lassan úszva szívja magába a planktonokat. A hálóban felfogott műanyagtörmeléket elemezve a kutatók kiszámolták, átlagban mennyi juthat belőlük az állatok szervezetébe a táplálkozáskor: 

az esős évszakban, mely novembertől márciusig tart, az állatok akár 63 műanyagdarabkát is lenyelhetnek óránként. Ez a szám a száraz évszakban mindössze négyre esik vissza.

A cetcápa Fotó: National Geographic/youtube.com

Hogy feltevésüket igazolják, a kutatók búvárokkal is együttműködtek, akik a ráják ürülékét és felöklendezett táplálékát gyűjtötték be, hogy ezt is ellenőrizni tudják. Míg az elsőben átlagosan 26 darab műanyagtörmeléket, a másodikban 66 darabot találtak.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban megjelent tanulmány készítői szerint ezek a szennyeződések zavart kelthetnek a halak endokrin rendszerében, amely a növekedésért és a szaporodásért felelős, erre pedig különösen oda kell figyelni, hiszen két veszélyeztetett fajról van szó.

Neked ajánljuk
Biztatóan halad az óceántakarítás Az újévi hejehuja hordalékai... Egységes töltővel az elektronikai hulladék ellen Csatlakozókat vár a Tisza megtisztítására induló expedíció Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam