2021. május 17., Paszkál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jövőre még több forrást igényel a veszélyes hulladék kezelése

A városiasodás és az egyszemélyes háztartások miatt is több előrecsomagolt terméket vásárol a lakosság.

Jövőre 14,5 milliárd forint jut a központi költségvetésből a csomagolási
hulladék, az elektromos és elektronikus berendezésekből képződött, valamint a
gumiabroncs- és az akkumulátorhulladék gyűjtésére és hasznosítására – közölte az
Innovációs és Technológia Minisztérium országos gyűjtési és hasznosítási terve alapján a Világgazdaság nyomtatott kiadása.

A hulladékhasznosítási terv a környezetvédelmi termékdíjköteles termékekből egy naptári év alatt képződött hulladékok mennyiségének nyomon követésére, gyűjtésére és hasznosítására vonatkozó feladatok éves tervét tartalmazza.

A jelentés szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal termékdíjbevallási adatai alapján elmondható, hogy 2019-ben is folytatódott a csomagolási hulladékok mennyiségének emelkedése, ami az Európai Unió más tagállamaihoz hasonlóan Magyarországon is 5 százalék felett van.

Fotó: Curtis Palmer/Wikimedia Commons

Ez a folyamat a bővülő fogyasztással függ össze, amely mögött a fokozódó városiasodás, az egyszemélyes háztartások növekedése áll, és több, kisebb kiszerelésű előrecsomagolt termék vásárlásához vezet.

Példaként említhetők a zöldségek, gyümölcsök, sajtok és dobozos italok térnyerése, valamint az e-kereskedelem megugrása.

Az elektromos berendezések esetében a gazdasági válság után, 2014-ben indult meg Magyarországon a termékkibocsátás növekedése. Az elektronikus berendezésekből származó hulladék bővülése meghaladta a 30 százalékot, elérve a 200 ezer tonnát. Ez a mennyiség az EU országaiban 2020-ra elérheti akár a 12 millió tonnát is. Idén és jövőre a növekedés üteme Magyarországon alacsonyabb lesz, és várhatóan 10 százalék alatt marad.

Neked ajánljuk
Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai A Tisza csak Kárpát-medencei összefogással tisztulhat meg Több mint 100 tonna újrafeldolgozhatatlan hulladéktól szabadul meg az ALDI Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó) Megérkezett a Tesla Magyarországra
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam