2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehet Európa hulladékmentes?

Az Európai Unióban feldolgozott anyagi erőforrások csaknem 90%-a elveszik az első használat után. Ezen a szomorú statisztikán csak a körkörös gazdaság minél gyorsabb kiépítése segíthetne.

Az európai civil szervezeteket összefogó Prevent Waste (Előzzük meg a hulladékot) koalíció szerint több erőfeszítésre lenne szükség ahhoz, hogy az EU-ban felgyorsuljon a körkörös gazdaság kiépítése. Ez egyszerre segítené elő a felhasznált természeti erőforrások és a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségének csökkentését.

A Humusz oldalán magyarul publikált javaslat a hulladékhierarchia betartásának fontosságából indul ki: valóban a megelőzés legyen az elsődleges prioritás. Ennek érdekében ambiciózus és kötelező hulladékmegelőzési és újrafelhasználási célkitűzések megállapítását szorgalmazzák.

Érvelésük szerint

az erőforrások kitermelésének csökkentése és a körforgásos termékek tervezése mind-mind az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkenti, így hozzájárul az EU szén-dioxid-mentesítési céljainak teljesítéséhez.

Javaslatukban kitérnek a visszamaradó hulladékra vonatkozó plafonérték meghatározásának fontosságára, illetve a szigorú szabályozás jelentőségére. Utóbbi úgy segíthet a hulladék megelőzésében, ha nem csak a gyártásban használt alapanyagok fenntarthatóságára, de a termékek újrahasznosíthatóságát biztosító tervezésre és a javíthatósággal kapcsolatos kötelezettségekre is kiterjed.

A javaslat emellett szorgalmazza többek között a hulladék csökkentését ösztönző, a hulladék mennyiségén alapuló szemétdíj bevezetését, az élelmiszerhulladék mennyiségének 50%-os csökkentésére irányuló cél kijelölését és a hulladék energetikai hasznosítására vonatkozó támogatások megszüntetését.

Neked ajánljuk
Izzik a levegő a műanyag körül Tovább dolgozik a környezetbarát csomagolásokon a Nestlé Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam