2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az űrszemét feltakarítására készül az Európai Űrügynökség

A világon elsőként akar űrmissziót indítani az Európai Űrügynökség (ESA) a világűrben hátrahagyott hulladékok begyűjtésére.

A tervek szerint 2025-ben induló ClearSpace 1 elnevezésű misszió a Clear Space nevű svéd startup által vezetett konzorciumi együttműködésben valósul meg. A csaknem 120 millió eurós projekt előkészületei jövő márciusban kezdődnek – számolt be az MTI.

Első lépésként űrszondát akarnak felküldeni azzal a feladattal, hogy alacsonyabb keringési pályára hozza le az ESA egy régi rakétájának egy részét, amely így elég majd a légkörben.

Később újabb űreszközöket küldenek majd a nagyobb űrhulladékok begyűjtésére.

A kereskedelmi űrutazás beindulásával várhatóan erősen meg fog növekedni az űrhulladék mennyisége, ami növelheti az űrkarambolok kockázatát. Ezenkívül nő az aggodalom amiatt is, hogy a nagyobb méretű űrhulladékok a Föld felszínére zuhanhatnak.

Fotó: Miguel Soares/Wikimedia Commons

Jan Wörner, az ESA főigazgatója a szervezet darmstadti irányítóközpontjában hétfőn elmondta, hogy a ClearSpace 1 olyan úttörő kezdeményezés, amelyre azonnali szükség van.

Neked ajánljuk
Ingyenes lehet a veszélyes hulladék kezelése Célkeresztben Magyarország legnagyobb illegális szemétdombjai Az EvolúciJÓ Játék! – workshop pedagógusoknak Nem csak szavakban zöldül a Visa Virágos hangulatban, műanyag nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam