2020. október 1., Malvin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gumiabroncsok újrahasznosítása sikertörténet, de még van tere a fejlődésnek

Az Európai Gumiabroncs és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) által december elején publikált jelentés szerint Európában 3 424 500 tonna használt abroncsot vettek nyilvántartásba 2017-ben. Ennek a mennyiségnek 92 százalékát hasznosították újra, ami 3 142 500 tonnát jelent.

Magyarországon 2017-ben 33 ezer tonna használt abroncs keletkezett, 22 ezer tonnát nyersanyagként hasznosítottak, míg 6000 tonnából energiát állítottak elő – írja az MTI alapján a 888.hu.

Mindez az ETRMA normái szerint 85 százalékos újrahasznosítási arányt jelent, ami a tagországok rangsorában középmezőnyt jelenti.

A rendelkezésre álló legfrissebb, összesített 2017-es adatok alapján 1,96 millió tonna gumiabroncsot kezeltek újrahasznosított alapanyagként. 1,47 millió tonna – a granulálási folyamatot követően – visszakerült a gumiabroncsgyárakba, a három fő alkotóelem – gumi, acél és textil – előállítását végző gépsorokra. 326 ezer tonnát a cementgyártásban – alapanyagként – dolgoztak fel, míg a fennmaradó mennyiséget öntödék, acélgyárak, illetve pirolízissel (hőbontás) foglalkozó cégek hasznosítottak.

A közleményben arra is rámutatnak, hogy másfél évtizede még minden öt használt abroncsból négy jobb esetben a lerakóba, rosszabb esetben a közeli kiserdőbe került. A látványos javulás a fogyasztók felelősebb viselkedésének és az ETRMA által is támogatott begyűjtési és újrahasznosítási folyamatoknak köszönhető.

A dicstelen múlt egyik utolsó tanúja Fotó: needpix.com
Neked ajánljuk
Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Tiszta Tisza, boldog Bodrog – új vizeken a PET-kalózok Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: gazdasagportal.hu
Vissza
Hírfolyam