2020. január 29., Adél
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Enzimekkel vághatjuk át a kevert szálak gordiuszi csomóját

A ruházati ipar előszeretettel használ poliészter szálakat a természetes alapanyagokból készülő textilek tulajdonságainak javítására. Igaz, hogy így lengébb, kevésbé gyűrődő és strapabíróbb darabok jönnek létre, viszont kevert összetételük miatt újrahasznosításuk csaknem lehetetlen. 

Világszerte évente mintegy 92 millió tonna ruha végzi a hulladéklerakókban – számos esetben mindössze pár hónapnyi használat után. A darabok élettartamának növelése, a használtruha-piac fellendítése, a kölcsönzéses és a javítási szolgáltatások elterjesztése mellett az anyagában történő hasznosítás hozhatná el a körkörös divat aranykorát, ehhez azonban sokszor még hiányzik a megfelelő technológia.

A Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói azonban nemrégiben fontos áttörést értek el a kevert szálból készült textilek feldolgozásában:

A gyapjú és poliészter felhasználásával készült anyagokból egy mesterséges enzim segítségével károsodás nélkül tudják kinyerni a poliésztert, amelyet aztán újrafeldolgozható pasztillákká alakítanak.

Forrás: TheQUTube/youtube.com

Az így kinyert poliészterből újabb ruházati termékektől a gyerekjátékokig számos tárgy készülhet. Az elmúlt években az újrahasznosítással kapcsolatos tudatosság felértékelődésével a másodlagos műanyagok iránti vállalati kereslet is nőtt, így a kutatók nagy reményekkel vágnak bele a technológia nagyüzemi alkalmazhatóságát vizsgáló további tesztekbe.

Neked ajánljuk
Kína is búcsút mond az egyszer használatos műanyagnak Malajzia sem lesz a világ szemétdombja Van, aki minden lépésével a klímatudatosságért áll ki 2020 – a szuperév Hófehér fuga vegyszer nélkül, házilag
Tovább a forrásra: enn.com
Vissza
Hírfolyam