2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karácsonyi képeslapok megdöbbentő mértékben hizlalják a hulladékhalmokat

Magyarországon egyénenként évente átlagosan 100 kilogramm papírt használunk fel, melynek túlnyomó része a kukákba kerül, a legtöbb papírszemét pedig decemberben, az ünnepek alatt keletkezik: ilyenkor 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás mennyisége.

Az ünnepek alatt óriási mennyiségű – sokszor nem újrahasznosítható – papír és műanyag kerül a kukákba. Karácsonykor csak hazánkban mintegy 250 ezer tonnányi csomagolási hulladék végzi a szemétben – írja a Profitline.

Sajnos a nemzetközi helyzet sem jobb: az Egyesült Királyságban például évente több mint 100 millió tekercs (mintegy 227 000 mérföldnyi) csomagolópapírt használnak fel.

Bár bizonyos csomagolópapír-fajtákat újra lehet hasznosítani, azokat, amelyek fényes, csillogó anyaggal vagy műanyaggal borítottak, nem.

De nemcsak csomagolópapírból használunk el indokolatlanul sokat, hanem karácsonyi üdvözlőlapból is. A becslések alapján az Egyesült Királyságban 2019-ben egy-egy személy 17 karácsonyi képeslapot fog küldeni vagy kapni. Viszonyításképpen: ezzel a papírmennyiséggel majdnem 50 ezerszer be lehetne takarni a London Eye-t.

Gondosan készül, de sokszor gyorsan a kukában landol Fotó: pxfuel.com

„Igyekezzünk környezetbarát, újrahasznosítható anyagból képeslapot postázni szeretteinknek, vagy küldjünk inkább elektronikus üdvözlőlapot.”

„Ha mégis csomagolópapírt vagy képeslapot vásárolunk, nézzük meg, megtalálható-e rajtuk az FSC- vagy a PEFC-jelzés, azaz az erdőgazdaság és a fenntartható erdőgazdálkodás tanúsítványa, mert ezek mutatják, hogy környezetbarát a termék – tanácsolja Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

„Ugyanilyen fontos, hogy ebben az időszakban különös odafigyeléssel gyűjtsük szelektíven a hulladékot, hiszen ezzel elősegíthetjük, hogy egy részük visszakerüljön a körforgásba, újrahasznosított formában pedig a polcokra.”

Neked ajánljuk
Nagy az alumíniumcsomagolás támogatottsága Magyarországon Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Így készíthetsz mosogatógép-kapszulát házilag Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam