2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kidobott gép is lehet értékes alapanyag

Kétféle csúcstechnológia alkalmazásával indult meg az elektronikai hulladékok újrahasznosítása Miskolcon.

Két éve fogant meg az első gondolat egy miskolci cég tulajdonosaiban, hogy a hulladékgazdálkodást jövedelmező és társadalmilag is hasznos üzletággá fejlesszék. Ma már napi egy kamionnyi, azaz évi mintegy ötezer tonna elektronikai hulladékból készítenek mások által használható fém- és műanyag alapanyagot egy Magyarországon eddig nem használt, tiszta technológiával – írja a 24.hu.

Fotó: serenityrecycling.hu

Egy miskolci, a nyomdaiparban tevékenykedő kisvállalkozás, a Serenity Solution tulajdonosa és ügyvezetője, Herczeg Péter és Hevér Kristóf két éve kezdett el foglalkozni a gondolattal, hogy az ilyen típusú hulladék feldolgozása nemcsak környezetvédelmi szempontból hasznos, de üzletileg is kifizetődő lehet.

Az elektromos vezetékek darálását követően az intelligens gépsorok képesek szétválasztani egymástól a műanyagot, az alumíniumot és a rezet, amelyből tiszta, első- és másodosztályú másodnyersanyagokat állítunk elő – mondta el Hevér Kristóf, a Serenity Recycling ügyvezetője.

A kidobott drótból előállított műanyagot és fémet aztán a gyárak újra megvásárolják, és különböző háztartási gépek gyártásánál használják.

Az alapanyagok előállításához pedig nem használnak semmilyen szennyező kémiai anyagot, így az eljárás tiszta és környezetbarát.

Neked ajánljuk
Nem csak pazarlás miatt problémás, ha a szemétben végzi az e-hulladék Évente több mint 200 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam