2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kidobott gép is lehet értékes alapanyag

Kétféle csúcstechnológia alkalmazásával indult meg az elektronikai hulladékok újrahasznosítása Miskolcon.

Két éve fogant meg az első gondolat egy miskolci cég tulajdonosaiban, hogy a hulladékgazdálkodást jövedelmező és társadalmilag is hasznos üzletággá fejlesszék. Ma már napi egy kamionnyi, azaz évi mintegy ötezer tonna elektronikai hulladékból készítenek mások által használható fém- és műanyag alapanyagot egy Magyarországon eddig nem használt, tiszta technológiával – írja a 24.hu.

Fotó: serenityrecycling.hu

Egy miskolci, a nyomdaiparban tevékenykedő kisvállalkozás, a Serenity Solution tulajdonosa és ügyvezetője, Herczeg Péter és Hevér Kristóf két éve kezdett el foglalkozni a gondolattal, hogy az ilyen típusú hulladék feldolgozása nemcsak környezetvédelmi szempontból hasznos, de üzletileg is kifizetődő lehet.

Az elektromos vezetékek darálását követően az intelligens gépsorok képesek szétválasztani egymástól a műanyagot, az alumíniumot és a rezet, amelyből tiszta, első- és másodosztályú másodnyersanyagokat állítunk elő – mondta el Hevér Kristóf, a Serenity Recycling ügyvezetője.

A kidobott drótból előállított műanyagot és fémet aztán a gyárak újra megvásárolják, és különböző háztartási gépek gyártásánál használják.

Az alapanyagok előállításához pedig nem használnak semmilyen szennyező kémiai anyagot, így az eljárás tiszta és környezetbarát.

Neked ajánljuk
A sínek mentén is mondjunk búcsút a hulladéknak Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam