2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag és a káromkodás

A polimerek semmivel sem rosszabbak a többi szerkezeti anyagnál – a fémeknél és kerámiáknál. Külső tényezők miatt mégis a műanyagokat hibáztatjuk az egyre nagyobb problémát jelentő környezetszennyezésért – érvel Czigány Tibor akadémikus székfoglaló előadásában.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának kutatója érzékletes példákon keresztül mutatta meg, hány területen könnyíti meg és teszi biztonságosabbá a létezést a műanyagok használata.

A polimerek kis sűrűségűek, nagy szilárdságúak, korrózióállóak, ütésállóságuk kiváló, jól csillapítanak és szigetelnek, jelentős a vízálló-, valamint a vegyszerálló képességük, jól színezhetők. Mindezen tulajdonságaiknak hála

elképesztő mérnöki szabadságot biztosítanak a szakembereknek, akik az élelmiszerek eltarthatóságát többszörösére nyújtó csomagolásokat, gyorsabb gyógyulást biztosító egészségügyi implantátumokat, protéziseket, rögzítőelemeket készítenek belőlük. Az utóbbi években a 3D-nyomtatók még nagyobb lendületet adtak a polimerek felhasználásának.

Sokoldalú apróságok Fotó: woodleywonderworks/flickr.com

Még A környezeti lábnyomunkat is csökkentheti

A környezeti terhelés mérséklését a könnyű műanyagokkal érhetjük el;
a kisebb tömegű járművek kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, és ezzel a szennyező gázok kibocsátása is csökken. A szélkerék vagy a tengeri áramlatokat kihasználó hullámkerék lapátjait szintén a könnyebb műanyagszerkezet miatt mozgathatja a szél, illetve a víz. A napelemek ugyancsak ettől az anyagtól lehetnek flexibilisek, továbbá a biogázokat is műanyag tartályokban állítják elő.

Czigány Tibor szerint a hibát nem a polimerekben, hanem inkább önmagunkban kéne keresni.

„Kár lenne tagadni, elképesztő módon szemetelünk, továbbá hajlamosak vagyunk a műanyagokat kizárólag a felesleges csomagolóanyagokkal azonosítani.” Mint fogalmazott, „nagy probléma a köztudatba bekerült »eldobható műanyag« szóösszetétel, ami egyenesen káros, és káromkodássá kéne nyilvánítani”.

Hiszen ha nem megy veszendőbe, az újrahasznosított hulladékból gyakorlatilag ugyanazok a termékek előállíthatók, mint a normál műanyagból.

Neked ajánljuk
Jelentős mennyiségű hulladékot hozhat az árhullám a Bodrogon Vége a műanyaghulladék felelőtlen exportjának Tapogatózó lépésekkel a műanyagmentes vendéglátás felé Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam