2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag és a káromkodás

A polimerek semmivel sem rosszabbak a többi szerkezeti anyagnál – a fémeknél és kerámiáknál. Külső tényezők miatt mégis a műanyagokat hibáztatjuk az egyre nagyobb problémát jelentő környezetszennyezésért – érvel Czigány Tibor akadémikus székfoglaló előadásában.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának kutatója érzékletes példákon keresztül mutatta meg, hány területen könnyíti meg és teszi biztonságosabbá a létezést a műanyagok használata.

A polimerek kis sűrűségűek, nagy szilárdságúak, korrózióállóak, ütésállóságuk kiváló, jól csillapítanak és szigetelnek, jelentős a vízálló-, valamint a vegyszerálló képességük, jól színezhetők. Mindezen tulajdonságaiknak hála

elképesztő mérnöki szabadságot biztosítanak a szakembereknek, akik az élelmiszerek eltarthatóságát többszörösére nyújtó csomagolásokat, gyorsabb gyógyulást biztosító egészségügyi implantátumokat, protéziseket, rögzítőelemeket készítenek belőlük. Az utóbbi években a 3D-nyomtatók még nagyobb lendületet adtak a polimerek felhasználásának.

Sokoldalú apróságok Fotó: woodleywonderworks/flickr.com

Még A környezeti lábnyomunkat is csökkentheti

A környezeti terhelés mérséklését a könnyű műanyagokkal érhetjük el;
a kisebb tömegű járművek kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, és ezzel a szennyező gázok kibocsátása is csökken. A szélkerék vagy a tengeri áramlatokat kihasználó hullámkerék lapátjait szintén a könnyebb műanyagszerkezet miatt mozgathatja a szél, illetve a víz. A napelemek ugyancsak ettől az anyagtól lehetnek flexibilisek, továbbá a biogázokat is műanyag tartályokban állítják elő.

Czigány Tibor szerint a hibát nem a polimerekben, hanem inkább önmagunkban kéne keresni.

„Kár lenne tagadni, elképesztő módon szemetelünk, továbbá hajlamosak vagyunk a műanyagokat kizárólag a felesleges csomagolóanyagokkal azonosítani.” Mint fogalmazott, „nagy probléma a köztudatba bekerült »eldobható műanyag« szóösszetétel, ami egyenesen káros, és káromkodássá kéne nyilvánítani”.

Hiszen ha nem megy veszendőbe, az újrahasznosított hulladékból gyakorlatilag ugyanazok a termékek előállíthatók, mint a normál műanyagból.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam