2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1000 fokon ég a hulladék

A nem szelektíven gyűjtött, ezért szennyezett hulladék jelenleg lerakóba vagy égetőbe kerülhet. A Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe kerülő hulladék elégetése után töredék mennyiségű salak marad hátra, miközben Budapest hasznos energiával gazdagodik. 

Mindig is lesznek olyan hulladékok, amelyeket anyagukban nem lehet újrahasznosítani, elég csak egy használt pelenkára gondolni. A lerakásnál pedig még mindig jobb megoldás az elégetés, mert a hulladék eltűnik, a benne levő energiából pedig áram és távhő lesz – szögezi le a Magyar Nemzet oldalán megjelent írás.

Több szemétégető is üzemel ma Magyarország területén, de csak a Rákospalotán működő mondhatja el magáról, hogy hulladékhasznosító mű, az ott megtermelt energia nagyságának, az üzem hatékonyságának köszönhetően.

Budapesten a vegyesen gyűjtött hulladékot a kukásautók a pusztazámori lerakóba vagy a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják. Ezt a szennyezett anyagot nem éri meg válogatni, ugyanakkor meglehetősen jó, a barnakőszénéhez hasonló fűtőértéke van.

Lomtalanításból származó hulladék Rákospalotán, a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben 
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A kazánokban a hulladék a körülbelül 1000-1100 Celsius-fokos térben az alulról befújt levegő segítségével magától begyullad. Fél óra elegendő ahhoz, hogy az egyvelegből minden éghető anyag kiégjen. A visszamaradó fémeket kohók hasznosítják, a folyamat végén keletkező salak pedig a pusztazámori hulladék letakarására szolgál.

Amíg a salak távozik a kazánokból, az akár 1100 Celsius-fokos füstgáz a bejövő vízből gőzt termel. A rendszerből 400 Celsius-fokos, negyven bar nyomású gőz távozik, amelyet áram termelésére használnak sőt, a rendszer a fővárosi távfűtésbe is besegít.

A korszerű szűrő- és tisztítóberendezéseknek köszönhetően az üzemből kiáramló füst nem szennyezi jelentősen a környezetet. 

A füstgáz tisztítása közben leválasztott anyagok veszélyes hulladékok, amelyeket zárt teherautókban speciális lerakókba szállítanak.

Ma Magyarországon a lerakott hulladék mennyisége még mindig meghaladja az ötven százalékot, körülbelül 15-17 százalékot égetnek el, a maradékot komposztálják vagy anyagában hasznosítják. Az Európai Unió irányelvei alapján a lerakott mennyiségnek tíz százalékra kellene csökkennie.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam